Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ανατροπή! Τέλος, όχι όμως από παντού – Πού εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό. Δείτε τι ισχύει σύμφωνα με το ΦΕΚ.
Μπορεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί πια παρελθόν ωστόσο, όπως αναφέρει και η απόφαση που δημοσιεύτηκε η επίδειξη του συνεχίζει να ισχύει για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και ΑΜΕΑ.
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα.
Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.
Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19 ισχύουν τα εξής:
– Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
– Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας.
– Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός (1) ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αναλυτικά τι αλλάζει σύμφωνα με το ΦΕΚ
-Αναστολή covid pass.
Αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Ετσι, η πρόσβαση σε χώρους εστίασης και σε εμπορικά καταστήματα θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικό. Επίσης επανέρχεται η χωρητικότητα στο 100%.
Πλέον εμβολιασμένοι και μη θα μπορούν να καθίσουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ταβέρνες και εστιατόρια, να ψωνίσουν από μαγαζιά χωρίς να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test οι ανεμβολίαστοι.
Υπενθυμίζεται οτι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης ενώ στους εξωτερικούς κάθονταν με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Με αρνητικό rapid test μπορούσαν επίσης να κάνουν τα ψώνια τους σε μαγαζιά.
-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον από σήμερα, οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, υποχρεούνται σε ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) , με εξαίρεση τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Παραμένουν οι μάσκες
Αν και είχε αναφερθεί οτι οι μάσκες θα καταργηθούν από 1η Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που άφησε παραθυράκι για παραμονή της μάσκας, λέγοντας ότι το αν θα καταργηθεί ή όχι η υποχρεωτικότητα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το ίδιο επανέλαβε και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους.
Τελικά αποφασίστηκε η παραμονή του μέτρου, το οποίο από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως ήπιο. Συνεπώς, εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες.
Πράγματι στην απόφαση αναφέρεται κανονικά η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Τι αναφέρει η νέα απόφαση
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
3. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο όπως αναφέρεται:
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δημόσιες υπηρεσίες
• Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας
2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
3. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο]
• Πλήρης λειτουργία με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου
• Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά προτίμηση σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
• Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις.
• Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Η εξυπηρέτηση του κοινού δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού μόνο εφόσον διαπιστώνεται συνωστισμός εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
• Πλήρης λειτουργία, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας
2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
3. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο]
• Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες.
Τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Α. Λειτουργία των κλειστών χώρων (περιλαμβανομένων των γηπέδων) με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α και με τους ακόλουθους κανόνες:
• Ποσοστό πληρότητας εκατό τοις εκατό (100%).
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όσους δεν συμμετέχουν στη σκηνή του Ζωντανού θεάματος/ακροάματος, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α.
• Σύσταση χρήσης φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter).
Β. Λειτουργία ανοικτών (υπαίθριων) χώρων (πάσης φύσεως, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων) με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α και με ποσοστό πληρότητας εκατό τοις εκατό (100%).
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ
• Λειτουργία με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α,
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας
2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
3. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο
και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων)
• Α. Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών,
καθώς και των εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, υπό τις προϋποθέσεις πρόσβασης των σημείων 17 και 27, αντιστοίχως,και εξωτερικούς πελάτες με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: α) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
β) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων.
• Β. Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, και με απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές.
Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει.
Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και: α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
• Γ. Τα παρόντα μέτρα ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται ξενάγηση με αντικείμενα την οινογνωσία ή τη γευσιγνωσία.
Γυμναστήρια
• Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α στους κοινόχρηστους χώρους.
• Λειτουργία με υποχρεωτική τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος 6, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων
Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16.
• Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α. Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).
♦ Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές
Λιανεμπόριο
• Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), τηρουμένων των μέτρων του πίνακα Α.
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ.
• Λειτουργία δραστηριοτήτων κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσιών εκμετάλλευσης λουτρών (καθαριότητας, χαμάμ κ.λπ.), υπηρεσιών θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, υπηρεσιών μασάζ, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, υπηρεσιών γυαλίσματος υποδημάτων, δραστηριοτήτων σχετικών με τη φυσική ευεξία, υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος – piercing) τηρουμένων των μέτρων του πίνακα Α.