Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Για ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία, τραίνα – Ποιο το σκεπτικό

Γιατί η κυβέρνηση ζητά από την Ευρώπη πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση της Ελλάδας.

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία συγκαλείται ειδικά το θέμα του κορονοϊού στις 21 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί η πρόταση του ‘Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Κομισιόν να υπάρξει πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλλε την πρόταση χτες γραπτώς στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας με έμφαση τη σπουδή της Κυβέρνησης… «Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου» τόνισε χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν, αλλά αντίθετα να είναι καλύτερη από την περσινή. Και καθώς υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, και άρα θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας, θέτει στην Ε.Ε. τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπλάνα, πλοία, τραίνα.

Το σκεπτικό της πρότασης είναι πως με την επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, θα επιστρέψουν σε κανονικότητα, σε συνθήκες προ κρίσης, οι οικονομικές δραστηριότητες. Και καθώς ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι τεράστια.

«Η φετινή (τουριστική) χρονιά θα είναι καλύτερη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στον Ant1. «Καλύτερη και από των ανταγωνιστών μας» πρόσθεσε.

Επιπλέον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκτιμάται ότι είναι αποτελέσει και ένα κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν… «Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν.

Μάλιστα επισύναψε ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

-Ad-