Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο “πενταμερούς” συνάντησης των ισχυρών της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, η οποία ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο της τελευταίες, πολυεπίπεδες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο στις σχέσεις του με την Αθήνα όσο όμως και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Αν τελικώς πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Μακρόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, Σαρλ Μισέλ και Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι προφανές ότι είναι μία ακόμα πρωτοβουλία της Καγγελαρίου Μέρκελ, η οποία, ως επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιδιώκει σταθερά να χαμηλώσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σε μία στιγμή, που κατά γενική ομολογία, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ο πρωθυπουργός, προσέρχεται από την πλευρά του στη βελγική πρωτεύουσα, με κεντρική επιδίωξη – πέραν των 32 δις ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – να σταλεί από την Ε.Ε ένα “βροντερό” μήνυμα προς την Τουρκία όχι μόνο ότι δεν θα γίνει ανεκτή περαιτέρω η προκλητικότητα που σταθερά επιδεικνύει αλλά και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σκληρό κατάλογο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της.
Στην αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης εντείνει τις επικοινωνίες του με Eυρωπαίους αξιωματούχους. Την περασμένη Δευτέρα συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής αλλά και το θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και τετ α τετ συναντήσεις του με Ευρωπαιους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή αντίδραση της Γερμανίας στην τουρκική προαναγγελία για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ το ερχόμενο Σάββατο 18 του μηνός.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα» την ανακοίνωση της Αγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τόνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία ένα «θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο εκπρόσωπος, ωστόσο, ενδεικτικό της ενόχλησης του Βερολίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει τα της τριμερούς συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, υποβαθμίζοντας μάλιστα τη συνάντηση, καθώς τη χαρακτήρισε «σε επίπεδο εργασίας».
Προς επίρρωση των πληροφοριών ότι επίκειται και νέα πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγγελαρίου, ο κ. Ζάιμπερτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Τουρκίας να τεθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης» και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε.