Πλακιωτάκης: Η αξιοποίηση των λιμανιών στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις

Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας μέσα από ένα νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Πλακιωτάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βουλουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Αντώνης Παπαδεράκης, δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και στελέχη τοπικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας , επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική χώρα για επενδύσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από την ανάπτυξη των λιμανιών ενισχύεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία των λιμανιών της χώρας, ενώ, όπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμανιών Βόλου και Ηρακλείου.

«Ενθαρρύνουμε την αξιοποίηση κάθε λιμανιού»

Από τα Χανιά ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης που, όπως τόνισε, απαιτεί συνεργασίες των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Εμείς, αυτό που ενθαρρύνουμε είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του κάθε λιμανιού ξεχωριστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλακιωτάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο πρωτογενής τομέας, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη θαλάσσια νησιωτική πολιτική που, όπως είπε, αποτελεί μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της νησιωτικότητας της χώρας.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 15 μήνες υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και με συντεταγμένο τρόπο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας».

Ο Πλακιωτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το υπουργείο του, ανέφερε ότι, μετά την 1η Μαρτίου και την απόφαση για μέγιστη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τα στελέχη του Λιμενικού με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και ανθρωπισμό, περιόρισαν τις ροές επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, οι ροές περιορίστηκαν κατά 98%.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έκανε γνωστό ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με θέματα που αφορούν την περιοχή των Χανίων ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν μελέτες για έργα στα λιμάνια Γαύδου, Σφακίων και Παλαιόχωρας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο των Χανίων ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την επιστημονική κοινότητα να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού της Σούδας το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι ένα σημαντικό λιμάνι με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Πλακιωτάκης στάθηκε και στις προσπάθειες για στήριξη της ακτοπλοΐας την περίοδο της πανδημίας, αναφέροντας ότι συνολικά η ακτοπλοΐα μέχρι σήμερα επιδοτήθηκε με 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικά η ακτοπλοΐα της Κρήτης επιδοτήθηκε με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

-Ad-