Πλακιωτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους των ακτοπλόων

Tην ανάγκη να βρεθούν επιπλέον τρόποι στήριξης της ακτοπλοΐας, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι θα κινηθεί καθοδικά, αγγίζοντας τα επίπεδα του 85% με 90%, επισήμαναν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της ελεύθερης μετακίνησης προς όλα τα νησιά, αλλά και η απόλυτη θετική πιστοποίηση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τα ταξίδια με τα πλοία.

Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε επίσης το θέμα της πρόσθετης ενίσχυσης του κλάδου, ο οποίος έχει έντονα πληγεί από την πανδημία, με τον κ. Πλακιωτάκη να αναφέρει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού μίλησε για την άριστη συνεργασία των μελών της ΣEEN στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, τόνισε τη σημασία της επιβατηγού ναυτιλίας για τη χώρα μας, αφού διασφαλίζει την επικοινωνία του 15% του πληθυσμού που ζει στα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 15 εκ. ευρώ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών, στη μείωση από 1ης Ιουνίου του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων από 24% σε 13%, αλλά και στην κάλυψη ναυτικών με επιδότηση του καθεστώτος αναστολής εργασίας, καθώς και στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σύνδεσμος των ακτοπλόων από την πλευρά του παρουσίασε στοιχεία προς τον υπουργό, της επιβατικής κίνησης και της εικόνας του κλάδου την υπόλοιπη θερινή περίοδο, αναφέροντας ότι για τον Ιούνιο δεν υπάρχουν κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, και ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τους δύο επόμενες μήνες του καλοκαιριού, αφού όλοι αναμένουν το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των αεροπορικών μεταφορών.

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσαν, ότι οι κρατήσεις που υπήρχαν πέρυσι από ξένους τουρίστες, ενίσχυσαν σημαντικά την επιβατική κίνηση μεταξύ των νησιών, κάτι που φέτος είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει.

Εξέφρασαν ωστόσο την ελπίδα, ότι το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών και των καταλυμάτων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, μπορεί να δώσει άνοδο στο ακτοπλοϊκό έργο, που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αγγίξει τα περσινά επίπεδα.

Πρόσθεσαν επίσης ότι οι επιδοτήσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα δεν έχουν καλύψει καθόλου την περίοδο 20 Μαρτίου με 20 Απριλίου, επισημαίνοντας την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης του κλάδου και μέσω των κοινοτικών κονδυλίων.

Για το θέμα της επανεξέτασης του πρωτοκόλλου επιβατών, σύμφωνα με εκπροσώπους των ακτοπλόων, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στις 15 Ιουνίου, και αφού υπάρξει ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα πλοία ταξιδεύουν σήμερα με μειωμένο πρωτόκολλομ καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες όπου το ποσοστό αυτό γίνεται 55%. Στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών, υποστηρίζουν ότι, είτε πρόκειται για ταχύπλοο, είτε για συμβατικό, η πληρότητα του 50% του πρωτοκόλλου δεν καθιστά τη δρομολόγηση του πλοίου βιώσιμη.

Η ακτοπλοΐα ελπίζει σε κάτι διαφορετικό από τον Ιούλιο, και για τον λόγο αυτό ζητά την αύξηση της μεταφορικής δυναμικότητας των πλοίων από τις 15 Ιουνίου και μετά. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης των άγονων γραμμών και για τον Ιούνιο κάτι που θα εξεταστεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως, να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στα θέματα του κλάδου, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του περιμένει να δει αν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα αποτυπωθεί στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 1ης Ιουνίου, αλλά και στην αύξηση της μεταφορικής και επιβατικής κίνησης, καθώς η κυβέρνηση προέβη στην ικανοποίηση ακόμη ενός αιτήματος των επαγγελματιών του τουρισμού για πέντε μήνες, προκειμένου το ελληνικό προϊόν τουριστικό προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ εκ μέρους του ΣΕΕΝ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Σακέλλης, ο αντιπρόεδρος Ακτοπλοίας Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης και ο αντιπρόεδρος Διεθνών Γραμμών, Σπύρος Πασχάλης.