Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η χώρα εδώ και μέρες καταγράφει σταθερά περισσότερα από 6.000 κρούσματα καθημερινά.
Ο κ. Σαρηγιάννης συγχαίρει την προσπάθεια της εκκλησίας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον εμβολιασμό.
«Η προσέγγιση της αγάπης και του διαλόγου είναι η προσέγγιση που λειτουργεί. Χαίρομαι που η εκκλησία κάνει ότι μπορεί. Είμαστε σε μία αυξητική πορεία, ξεπεράσαμε τα 6.000 κρούσματα και αυτή τη βδομάδα θα συνεχίσουν να ανεβαίνoυν, γιατί τα μέτρα προφανέστατα δεν έχουν ακόμα επίδραση».
Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο εκτιμάει ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.
«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε.
Ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι στα Χριστούγεννα θα υπάρχει πτωτική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν τα 5.000 κρούσματα, το οποίο τότε η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα πρέπει να κρίνουν πως θα διαχειριστούν.
Παγώνη: Είχαμε νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Γεννηματάς – Πάμε προς 10.000 κρούσματα άμεσα
«Είχαμε μια δύσκολη νύχτα, μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, πήραμε ράντζα δανεικά από τη Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για το νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» ξεκαθάρισε.
«Ποια Χριστούγεννα; Ο καθένας να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο». «Οι Πορτογάλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Αυτό δεν το δέχομαι» σημείωσε για τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες. «Αν δεν εμβολιαστούμε να πάμε 80% plus δεν πρόκειται να γίνει τίποτε» ξεκαθάρισε.
Η (πάνω) φωτογραφία που έδειξε ο ΣΚΑΪ είναι από το Γεννηματάς και την έχει τραβήξει συγγενής ασθενούς από περιστατικά non COVID, ωστόσο η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει πλέον σε όλες τις κλινικές όχι μόνο σε μία. Μπήκαν δήλωσε δε, ράντζα και στην οφθαλμολογική κλινική που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών.
Οι Πορτογάλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Αυτό δεν το δέχομαι
«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Ξέρεις, συνέχισε τι σημαίνει να δανείζεσαι ράντζα από το διπλανό νοσοκομείο; Το προσωπικό είναι το ίδιο συν αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί… Αυτοί θα αντιμετωπίσουν αυτά που αντιμετωπίζουν συν όλα αυτά.
«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τέλους Νοέμβρη είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας δεν το συζητάμε. Όταν φτάσει σε ένα σημειο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις» προειδοποίησε.
«Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Τα COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28 – 45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα διασωληνώθηκαν. Και τα non COVID βαριά περιστατικά».
«Βλέπουμε αποτέλεσμα του συνωστισμού των προηγούμενων ημερών είναι ένας αριθμός και από εκεί» σχολίασε για την έκρηξη των κρουσμάτων και τις παρελάσεις.
Εξαδάκτυλος: Στην εντατική 1 στους 9.000 ανεμβολίαστους – 1 στους 100.000 εμβολιασμένους
Ξεκάθαρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τη σύγκριση του ποσοστού των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων ασθενών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις εντατικές των νοσοκομείων της χώρας μας, που παρουσίασε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, από κάθε 100.000 εμβολιασμένους, προκύπτει ένας στην εντατική ενώ από κάθε 9.000 εμβολιασμένους βρίσκεται ένας στην εντατική.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Πρόσθεσε ότι το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».
Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι εφαρμόζονται για να τους προστατεύσουν και πρέπει να τηρηθούν και να επιτηρηθούν.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσους βρίσκουν «ευφυείς» τρόπους για να παρακάμπτουν τους ελέγχους, λέγοντας πως εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ξανά το ζήτημα των πιστοποιητικών από γειτονικές χώρες που γίνονται δεκτά στη χώρα μας.
Παρομοίωσε το lockdown με ακρωτηριασμό που γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αλλά κανείς δεν μπορεί δογματικά να τον απορρίψει.
«Τα lockdown είναι σαν τους ακρωτηριασμούς στη χειρουργική. Είναι απολύτως ανεπιθύμητα, απευκταία, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν, αλλά ο δογματισμός στην ιατρική δεν επιτρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Plan B με τρία επιπλέον μέτρα… lockdown – Η αλλαγή στο ωράριο, ίσως εφαρμοστούν άμεσα
Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα.
Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί:
α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης,
β) απαγόρευση της μουσικής και
γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.
Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων. Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.