Τη διαδικασία για τις μεταμοσχεύσεις ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τις υπόνοιες του Αλέξη Κούγια στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με τις ενέργειες του εντατικολόγου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, σχετικά με τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας.
Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια και τόνισε ότι «να θυμίσουμε πως η χώρα μας είναι από τις ουραγές χώρες στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων, συγκριτικά με άλλες χώρες, κάτι που δεν είναι τιμητικό. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο που ζητούσαμε να αυξηθούν τα άτομα που κάνουν τη δουλειά που κάνει ο κ. Ηλιάδης».
«Δηλαδή οι άνθρωποι που είναι συντονιστές μεταμοσχεύσεων, προκειμένου όταν επέλθει ο θάνατος ενός ατόμου να κάνουν όλες τις διαδικασίες αφού όμως, πεθάνει ο άνθρωπος. Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν υφίσταται γιατρός να παίρνει τα όργανα και να τα πηγαίνει κάπου αλλού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα, η οποία είναι με σειρά προτεραιότητας και όταν βρεθεί το μόσχευμα δίνεται στον ασθενή. Εάν δεν είναι συμβατό το μόσχευμα, τότε υπάρχει μία Ευρωπαϊκή συνεργασία, όπως παίρνουμε και εμείς μοσχεύματα. Επειδή εμείς κάνουμε λίγες μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και τα στέλνουμε στην Ιταλία. Οποιαδήποτε κουβέντα θίγει τις μεταμοσχεύσεις, αποτρέπει τον κόσμο να γίνει δότης».
«Το υπουργείο Υγείας δεν είναι διάδικος και δεν κρίνει με βάση το τεκμήριο της αθωότητας αλλά όταν οι γιατροί καταθέτουν και μηνύονται, θεωρώ υποχρέωση μου να μιλήσω για να μην αφήνουμε τους γιατρό μας έρμαια. Τα δικαστήρια θα κρίνουν το τι έχει συμβεί αλλά εμείς οφείλουμε να τους παρέχουμε την νομική τους υπεράσπιση», πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.
«Σέβομαι και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά τεκμήριο αθωότητας έχουν και οι γιατροί που τους μηνύουν. Εγώ δεν μπαίνω με την ιδιότητα του δικηγόρου αλλά από τη στιγμή που βρίσκονται εκτεθειμένοι οι λειτουργοί, πρέπει να κάνουμε κάτι», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.