Αλλαγές στον χάρτη υγείας της χώρας και στα κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Λύση στη στελέχωση νοσοκομείων και άλλων δομών του ΕΣΥ στοχεύει να δώσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που οι προκηρύξεις θέσεων κρίνονται άγονες, αλλά και στις ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως ο αναισθησιολόγοι.
«Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Μίνα Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια υγεία, για πρώτη φορά εξετάζουμε τη δυνατότητα προκηρύξεων μερικής απασχόλησης. Που σημαίνει ότι σε περιοχές που έχουμε άγονες θέσεις, γιατί κάποιος δεν θέλει να γίνει πλήρους και αποκλειστικής γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν βγει άγονη η θέση, να δοθεί η δυνατότητα να βγει ως μερικής απασχόλησης. Διότι υπάρχουν πολλά νησιά μας, μεγάλα, που έχουν ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση του “πλήρους και αποκλειστικής”». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χάνουν τη δυνατότητα και του ιδιωτικού έργου. «Άρα στοχευμένα, εκεί πέρα που βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις είτε σε ειδικότητες είτε σε περιοχές, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα των πιο ευέλικτων σχέσεων ώστε κάποιος ελκυστικά να έρχεται στο εθνικό σύστημα υγείας» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της στέγασης. «Τους θερινούς μήνες, στα νησιά το κόστος παραμονής είναι πολύ μεγάλο» παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε την επίλυση του προβλήματος της στέγασης. Το ένα κομμάτι είναι η στέγαση και τα χρήματα. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Ένας γιατρός που πηγαίνει σε ένα νησί έχει και την αίσθηση ότι μπορεί να μείνει πίσω επιστημονικά. Δηλαδή να μην έχει τις δυνατότητες να ανελιχθεί. Άρα, θα αρχίσουμε να διασυνδέουμε πλέον τα νοσοκομεία μας με νοσοκομεία αναφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο γιατρός που βρίσκεται λόγου χάρη σε ένα νησί, να έχει τη δυνατότητα ένα διάστημα του χρόνου, να μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο με το οποίο διασυνδέεται και να παραμένει επιστημονικά ενεργός έχοντας μια αναφορά και σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Άρα, στοχεύοντας στην εκπαίδευση των γιατρών, τα καλύτερα χρήματα και στα κίνητρα, να μπορούν να μπαίνουν και ιδιώτες μέσα και να μην είναι σκληρά το σύστημα πλήρους και αποκλειστικής, θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό εκεί που έχουμε πρόβλημα, θα μπορούμε να καλύψουμε κενά».
Ως προς τον «χάρτη υγείας» της χώρας, ο Υπουργός δήλωσε ότι «αποτυπώνουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και πλέον οι δομές θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες». Για παράδειγμα, από νοσοκομεία σε νησιά όπου έχουμε πολλά ατυχήματα, μπορεί να λείπει ο τομέας τραύματος, ενώ «υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν εκατό χειρουργεία το χρόνο, όταν για να λειτουργεί ένας χειρουργικός τομέας χρειάζονται ενδεχομένως 100 χειρουργεία την εβδομάδα, για να καταλάβουμε το πλαίσιο». Επομένως, το μοντέλο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι να υπάρχουν τα μεγάλα μητροπολιτικά νοσοκομεία και παράλληλα τα περιφερειακά να εξειδικεύονται σε συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες.