ΠΟΔΕΗΝ: «Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης»

Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας παρουσιάζει μια «εικόνα κατάρρευσης» σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι εισαγωγές ασθενών υπερτριπλασιάστηκαν τα χρόνια της κρίσης και σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Ψυχιατρικών δομών τα προβλήματα οξύνθηκαν.

«Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο ΨΝΑ θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή βελτίωσης της κατάστασης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, την λειτουργία νέων εξωνοσοκομειακών δομών από τις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, την άμεση μεταφορά των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό σε κατάλληλες μονάδες φιλοξενίας και όχι νομιμοποίησης της τωρινής απαράδεκτης κατάστασης που «ασυλοποιεί» τις υπηρεσίες», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι «εισάγουν 10.000 ασθενείς κατ’ έτος εκ των οποίων οι 7.000 είναι με εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό. Οι εισαγωγές στα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο, ΨΝ Θεσσαλονίκης) το έτος 2010 ήταν 3.000. Εισάγονται ασθενείς που έχουν διαπράξει εγκλήματα επειδή το δικαστήριο τους αποδίδει το ακαταλόγιστο (άρθρο 69 ΠΚ). Εισάγονται με την διαδικασία της εισαγγελικής εντολής περιστατικά που δεν διατίθεται υποδομή περίθαλψης (αυτιστικά, νοητική υστέρηση κ.α.), . επειδή δεν επαρκούν οι προνοιακές μονάδες περίθαλψης».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί», ενώ «οι κοινοτικές δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι ΜΚΟ προσφέρουν αναντίστοιχο έργο από τον πακτωλό χρημάτων που έλαβαν και λαμβάνουν από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη υποτροπή προκαλούν εισαγγελική εντολή και εγκλείουν τους περιθαλπόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία».

-Ad-