Ποδοσφαιριστής που δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση: «Με ανάγκασε να του κάνω στοματικό σεξ»

Ένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής είδε το όνειρό του να σταματά στα 14, όταν στην Ακαδημία που ήταν δεν ενέδωσε στη σεξουαλική επίθεση που υπέστη και κόπηκε. «Δεν μιλούσα για 50 χρόνια».

Ο Γκόρντον Γουντς είχε όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής. Ήταν υποψήφιος για να παίξει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σέλτικ και προερχόταν από την άλλη πλευρά της Γλασκώβης. Όμως, όλα τελείωσαν ξαφνικά, επειδή δεν ενέδωσε…

Είχε γεννηθεί σε μια προτεσταντική οικογένεια και μεγάλωσε υποστηρίζοντας την άλλη μεγάλη ομάδα της Γλασκώβης, τη Ρέιντζερς. Όμως, όταν ήταν 12 ετών, και είχε την ευκαιρία να παίξει για τους ιστορικούς αντιπάλους, τη Σέλτικ, δεν δίστασε.

Το Celtic Boys Club είχε τόσο μεγάλη φήμη στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο που ακόμη και ο πατέρας του που ήταν «τρελός» με τη Ρέιντζερς πίστευε ότι ήταν «εντάξει» για τον γιο του να υπογράψει για την άλλη πλευρά.

Ο άνθρωπος που παρενέβη για να τον κρατήσει

Ήταν το 1967 όταν ο Γουντς εντάχθηκε στον σύλλογο αμέσως, η Σέλτικ έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Αλλά ήταν εκεί που αντιμετώπισε τον άντρα που θα έριχνε μια σκοτεινή σκιά στο υπόλοιπο της ζωής του.

«Μου είπε ένας από τους προπονητές ότι δεν επιλέχθηκα, αλλά στη συνέχεια ένας άντρας που αργότερα ανακάλυψα ότι είναι ο Jim Torbett, παρενέβη ξαφνικά. Αγνόησε αυτό που σου είπαν και επίστρεψε για περισσότερη προπόνηση την επόμενη εβδομάδα», του είπε στα αποδυτήρια μετά τη δοκιμή του από την ομάδα.

«Ξαφνικά έβαλε το αριστερό του χέρι κάτω από τα σορτς μου»

Ο Τόρμπετ ίδρυσε το Celtic Boys Club το 1966, και όταν έγινε μέλος του ο Γουντς ήταν ο διευθυντής. Μετά την προπόνηση πήγαινε τα αγόρια σε ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Γλασκώβης. Εκείνη την εποχή, ο Τόρμπετ ξεκίνησε μια επιχείρηση αναμνηστικών ειδών του ποδοσφαίρου, κατασκευάζοντας και πωλώντας τρόπαια, μετάλλια και άλλα πράγματα. Με αυτή την πρόφαση έπαιρνε τους νεαρούς παίκτες να βοηθήσουν.

«Αρχίσαμε να πηγαίνουμε στο διαμέρισμα του Τόρμπετ. Ένα βράδυ μετά την προπόνηση, δύο από εμάς βοηθούσαμε, περικλείοντας ποδοσφαιρικά μετάλλια σε μικρά πλαστικά καλύμματα. Μας ζήτησε να φορέσουμε τα σορτς ποδοσφαίρου μας ενώ εργαζόμασταν και στη συνέχεια μας κάλεσε να ξαπλώσουμε για ξεκούραση στο κρεβάτι του. Ήμουν 13 τότε. Θυμάμαι ήμουν ξαπλωμένος στη μέση του κρεβατιού και στη συνέχεια ο Τόρμπετ ερχόταν μαζί μας. Ξαφνικά έβαλε το αριστερό του χέρι κάτω από τα σορτς μου. Θυμάμαι ότι ήμουν τρομοκρατημένος, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να ξεφύγω. Ήμουν παγωμένος σε εκείνο το σημείο. Υπήρχε ένα άρρωστο συναίσθημα στο στομάχι μου για αυτό που μόλις συνέβη» ανέφερε ο Γουντς.

Ασκούσε τεράστια δύναμη πάνω στα αγόρια

Όπως τόνισε ο Γουντς, ο Τόρμπετ ασκούσε τεράστια δύναμη πάνω στα αγόρια, αφού θα μπορούσε να αποφασίσει για το μέλλον τους ως παίκτες ή να τους απορρίψει, μια θέση που εκμεταλλεύτηκε κυνικά.

«Ήμουν φοβισμένος για να του πω τίποτα, επειδή το όνειρο να παίξω για τη Σέλτικ ήταν ακόμα εκεί. Θα μπορούσε να βάλει μέσα σας τον φόβο του Θεού. Πήγα σπίτι μου εκείνο το βράδυ και δεν είπα ποτέ τίποτα σε κανέναν γι’ αυτό. Όταν πήγα στην επόμενη προπόνηση, ο Τόρμπετ ενήργησε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», θυμάται ο φιλόδοξος ποδοσφαιριστής.

Τα θύματα πιστεύουν ότι η ομάδα ήξερε

Το Celtic Boys Club θεωρήθηκε τότε ως η ελίτ ομάδα ποδοσφαίρου νεολαίας στη Σκωτία και μια πιθανή είσοδος στη ζωή ως επαγγελματίας πλήρους απασχόλησης για χιλιάδες νέους παίκτες. Αλλά για περισσότερες από δύο δεκαετίες ήταν επίσης ένας μαγνήτης για τους παιδεραστές.

Τουλάχιστον έξι άνδρες που συνδέονται με το Celtic Boys Club έχουν υποβληθεί σε έρευνα για σεξουαλική επίθεση μεταξύ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του ’90. Τρεις από αυτούς έχουν καταδικαστεί και έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Τα θύματα και οι οικογένειές τους πιστεύουν ότι η ηγεσία του συλλόγου ήξερε για την κακοποίηση και δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Ισχυρίζονται επίσης ότι ο Τόρμπετ απολύθηκε από το Boys Club το 1974 έπειτα από κατηγορίες για κακοποίηση, αλλά του επετράπη να γυρίσει πίσω στο κλαμπ έπειτα από τέσσερα χρόνια, όπου συνέχισε να συνεργάζεται με νεαρά αγόρια.

Ως έφηβος, ο Γκόρντον Γουντς έφυγε από το σπίτι και πέρασε δεκαετίες όσο πιο μακριά από το κέντρο της Σκωτίας μπορούσε. Δεν μίλησε ποτέ για την κακοποίηση που υπέστη. Στα 65 του βρίσκεται σε ένα μικρό αγροτικό χωριό και αποφάσισε να μιλήσει 50 χρόνια αργότερα.

«Είχε βγάλει το πέος του και με ανάγκασε να του κάνω στοματικό σεξ»

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη ένα βράδυ το 1968, όπως ισχυρίζεται ο Γουντς. Ο Τόρμπετ πήρε μια ομάδα αγοριών σε ένα κατάστημα παιχνιδιών στο Maryhill Road στο West End της Γλασκόβης με τη Σέλτικ να έχει μόλις κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και ήταν καθήκον να βάλουν αυτοκόλλητα χαρτιού σε μίνι κύπελλα.

«Ο Τόρμπετ μου ζήτησε να πάω στο πίσω μέρος του μαγαζιού και να πάρω ένα κουτί με τα μίνι κύπελλα. Με ακολούθησε στην αποθήκη. Γύρισα και είδα ότι είχε βγάλει το πέος του. Άρπαξε τον λαιμό μου και προσπάθησε να με αναγκάσει να του κάνω στοματικό σεξ. Όταν ξέφυγα από το χέρι του, έφυγα. Θυμάμαι να περπατάω όλη τη νύχτα. Μου πήρε ώρες για να φτάσω στο σπίτι. Ήμουν μόνο 14 ετών», υποστηρίζει.

«Με πληροφόρησε ότι δεν πρέπει να επιστρέψω στο Boys Club»

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Γουντς έχασε μερικές προπονήσεις και η στάση του Τόρμπετ απέναντί ​​του άλλαξε εντελώς.

«Ο Τόρμπετ ένα βράδυ μετά την προπόνηση της Πέμπτης μού είπε πως η φιλία μας τελείωσε και με πληροφόρησε ότι δεν πρέπει να επιστρέψω στο Boys Club. Ήταν το τέλος του ονείρου μου και ήμουν απογοητευμένος. Ήμουν παίκτης της χρονιάς, αλλά πλέον ήμουν εκτός», τόνισε.

Το 1978, ο Τόρμπετ επέστρεψε στο Boys Club και είχε δημιουργήσει την επιχείρησή του, το Trophy Center, το οποίο κέρδισε συμβόλαια για την πώληση επίσημων αναμνηστικών της Σέλτικ.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ήταν εκατομμυριούχος και είχε επιχειρηματικές σχέσεις με αρκετούς άνδρες που είχαν σχέση με τον σύλλογο.

Πηγή: sputnik