Ποια η πιθανότητα να μεταδώσει τον κορονοϊό ο εμβολιασμένος

«Με τις μεταλλάξεις που θα κάνει ο ιός, σιγά σιγά θα αντιμετωπίζει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που είναι επίνοσοι, θα πολλαπλασιάζεται με μικρότερη λοιμογόνο δύναμη, και θα παραμείνει, κάνοντας εξάρσεις και υφέσεις», εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Επιπλέον, θεωρεί πως θα χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε ετησίως το εμβόλιο. «Ελπίζουμε οι μεταλλάξεις να περιορίζονται, να γίνει ένας ιός όπως οι υπόλοιποι κορονοϊοί». Θα τον έχουμε, θα τον ελέγχουμε με τα εμβόλια και θα έχουμε εποχιακές εξάρσεις», είναι το σενάριο που βλέπει να επικρατεί ο κ. Γώγος.

Το αισιόδοξο είναι ότι η τεχνολογία των εμβολίων έχει το πλεονέκτημα να τροποποιείται γρήγορα και να καλύπτει τις διάφορες μεταλλάξεις, εξηγεί. «Για την μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού. Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος». Ενδεχομένως, αναφέρει ο κ. Γώγος, να διαφέρει και ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά».

Ένα σενάριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ, λέει ο κ. Γώγος, είναι η μετάλλαξη αυτή να σαρώσει και να αντικαταστήσει την προηγούμενη. Στην χώρα μας αυτή την στιγμή, «βλέπουμε ένα τσίμπημα της καμπύλης σε μια σταθεροποίηση και λίγο προς τα πάνω, που πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουμε αυξημένη κινητικότητα λόγω θέρους αλλά μπορεί να παίζει ρόλο και η μετάλλαξη που παρακολουθούμε».

Ο κ. Γώγος επισημαίνει πως και να βρεθεί θετικός ένας εμβολιασμένος, είναι τόσο χαμηλό το ιικό φορτίο, που είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα διασποράς, άρα «με το εμβόλιο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την οικονομία».

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να παραμείνει η πανδημία και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος, ο κ. Γώγος τόνισε πως «αν δεν συνεχίσουμε την ροή του εμβολιασμού, υπάρχει ο κίνδυνος τέταρτου κύματος». Σε διεθνές επίπεδο είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία και ο καθηγητής εξηγεί τον λόγο. «Στην Ευρώπη αυτή την περίοδο έχουμε 50% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μπορεί με το καλό σενάριο να έχουμε 70-80%, ενώ την ίδια ώρα στην Αφρική, έχουμε 1-2% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Επομένως, είναι δύσκολο να ελέγξεις την πανδημία περιορίζοντας την μόνο σε μια περιοχή».

Πηγή: ertnews.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024
17 Ιανουαρίου, 2025
Τσουκαλάς: Αρνητικό προηγούμενο η επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας
17 Ιανουαρίου, 2025
Η σοκαριστική στιγμή που τρανς κορίτσι μαχαιρώνεται εννέα φορές – Προσοχή σκληρές εικόνες
17 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο στα Χανιά: Νέες αποκαλύψεις για τον 45χρονο – «Με έπιασε από το λαιμό και με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει»
17 Ιανουαρίου, 2025
«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Περισσότερα από 600.000 ευρώ έπαιξε στα «φρουτάκια» ο Πολυχρονόπουλος
17 Ιανουαρίου, 2025
G7: «Η Ρωσία χρηματοδοτεί και κατευθύνει μυστικές επιθέσεις κατά κυβερνήσεων»
17 Ιανουαρίου, 2025
Το Ισραήλ δημοσιοποίησε 95 ονόματα Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν
17 Ιανουαρίου, 2025
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Τουλάχιστον 88 νεκροί τις τελευταίες ώρες από επιθέσεις του Ισραήλ
17 Ιανουαρίου, 2025
Κεραμέως: Η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα είναι μια βαθιά ενωτική υποψηφιότητα
17 Ιανουαρίου, 2025
Τηλεφωνική συνομιλία Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
17 Ιανουαρίου, 2025