«Εκτόξευση» των κρουσμάτων κορoνοϊού σε παιδιά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τους ειδικούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o παιδίατρος και ταμίας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Νίκος Βουδούρης, χαρακτήρισε λογική την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, καθώς είναι εκείνη η πληθυσμιακή ομάδα που έχει εμβολιαστεί σε μικρότερο βαθμό, ενώ και η τήρηση των μέτρων δεν γίνεται στο ακέραιο από τα παιδιά λόγω της φύσης τους.
«Στο σχολείο ακολουθούν τα μέτρα, ιδιαίτερα τα παιδιά του δημοτικού, ενώ στο σπίτι τις γιορτές είναι πιο εκτεθειμένα λόγων των αυξημένων επαφών», ανέφερε ο κ. Βουδούρης ο οποίος σημείωσε πως τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, όχι όμως και τα Γυμνάσια και Λύκεια για τα οποία οι διακοπές θα μπορούσαν να παραταθούν μια ακόμη εβδομάδα.
Ο κ. Βουδούρης διευκρίνισε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών νοσεί ήπια και δεν παρουσιάζει επιπλοκές, ενώ εκτίμησε πως ακόμη περισσότερα είναι τα ασυμπτωματικά παιδιά.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη δεν διαφέρουν από άλλες ιώσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν νοσούν από κορoνοϊό. Συνήθως παρουσιάζουν φτάρνισμα, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, μυαλγίες, αρθραλγίες ή και κάποια δερματικά εξανθήματα
«Πάντα πρέπει να γίνεται με τεστ γιατί υπάρχουν αυτή την περίοδο και άλλες ιώσεις με ίδια συμπτώματα. Ειδικά αν έχουμε ισχυρή ένδειξη θα πρέπει να γίνεται μοριακός έλεγχος», ανέφερε ο κ. Βουδούρης τονίζοντας ωστόσο πως από τη στιγμή που υπάρχουν συμπτώματα το αποτέλεσμα του τεστ είναι απόλυτα αξιόπιστο, ενώ αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και τα παιδιά είναι επαφή κρούσματος τότε καλό είναι να υποβάλλονται σε έλεγχο την 3η μέχρι την 5η μέρα.
Ο παιδίατρος τόνισε πως θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο καθώς κυκλοφορεί και μάλιστα περισσότερο από άλλες χρονιές ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ενώ σε έξαρση βρίσκονται και αδενοϊιοί, ρινοϊοί, εντεροϊοί.