Ποια στρατόπεδα προτάθηκαν για να γίνουν φυλακές – Όλα τα σενάρια

Έξι στρατόπεδα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της 8μελούς επιτροπής που όρισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διερευνήσει περιοχές οι οποίες θα φιλοξενήσουν τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην επιτροπή παίρνουν μέρος αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και διευθυντές σοφρωνιστικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με το Armyvoice.gr εξετάζονται τέσσερα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία προτάθηκαν από τα Γενικά Επιτελεία και το ΥΠΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται οι παλαιές στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα, η έκταση του στρατοπέδου στον Αυλώνα που φιλοξενεί πλήθος μονάδων και είχε προετοιμαστεί να φιλοξενήσει και την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, αποθήκες του Στρατού στη Μαλακάσα και μια έκταση στο στρατόπεδο Λιόση, διαμετρικά από την έκταση που είχε παραχωρηθεί στον ΟΔΔΥ.

Η συγκεκριμένη έκταση μάλιστα βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε κεντρική οδική αρτηρία, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ είναι πολύ πιο κοντά σε αστικό κέντρο σε σχέση με τα άλλα προταθέντα στρατόπεδα.

Από την πλευρά της Αεροπορίας έχει προταθεί στρατόπεδο στην Πάρνηθα, εκεί που υπήρχαν παλαιότερα τα βλήματα ΝΙΚΗ.

Η «διάσπαση» των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να δημιουργηθεί μια αυτόνομη σωφρονιστική μονάδα στην οποία θα κρατούνται τουλάχιστον 400-600 ποινικοί που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, είναι ένας από τους νέους στόχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να περιοριστεί η κατάσταση χάους και ανομίας που υπήρχε στις φυλακές της χώρας.

Η νέα αυτή μονάδα – πιθανόν σε απομονωμένο χώρο, πάλι εντός των φυλακών Κορυδαλλού – θα δημιουργηθεί -όπως αναφέρει το vima.gr- για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τους προσωρινά κρατουμένους, που θα είναι πλέον ο κύριος «πληθυσμός» στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στο να περιοριστεί η ανομία με τις στρατολογήσεις νεαρών ποινικών που μόλις έχουν συλληφθεί για διάφορα αδικήματα μικρού βεληνεκούς από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που παρέμεναν αδικαιολόγητα στην κεντρική φυλακή της χώρας.

Επιπλέον, ήδη υπάρχει εντολή για μεταγωγή τουλάχιστον 200-300 κρατουμένων σε περιφερειακές φυλακές, καθώς δεν είχαν καμιά δικαστική εκκρεμότητα στην Αττική.