Η υπόθεση διαφθοράς που αφορά την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatar gate, έχει συγκλονίσει την ευρωπαϊκή και την ελληνική πολιτική σκηνή και προκαλεί πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι η σύλληψη της και όλα όσα ακολούθησαν έγιναν πολύ γρήγορα, με τις βελγικές αρχές να ανταποκρίνονται άμεσα.
Η εφημερίδα “Le Soir” αποκάλυψε τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων, και αυτό της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, έρευνες οι οποίες οδήγησαν και στην προσωρινή της κράτηση.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κορογιαννάκη, Έλληνα δικηγόρο στις Βρυξέλλες, εξηγεί στην εκπομπή “Live News” την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, που οδήγησε στη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, έγινε βασιζόμενη σε στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις.
Η πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερη
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, “η απαγγελία των κατηγοριών που έγινε, ακολουθείται από μια συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι της προφυλάκισης. Είναι πιθανόν να αφεθούν ελεύθεροι πολύ γρήγορα, αν το συμβούλιο θεωρήσει ότι τα στοιχεία που έχει προσφέρει ο ανακριτής, δεν είναι επαρκή“.
Λόγοι πιθανής προφυλάκισης είναι, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος φυγής, η διάπραξη νέων αδικημάτων αλλά και ο κίνδυνος εμποδισμού της έρευνας.
“Το σίγουρο είναι ότι οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ σοβαρές. Το αίτημα του κινδύνου εμποδισμού της έρευνας είναι υπαρκτό“, λέει ο κ. Κορογιαννάκης, σημειώνοντας ότι και το βρέφος του ζεύγους μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκισή του.
Πώς έγινε η επιχείρηση στο σπίτι της Καϊλή
Όπως εξηγεί δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας, το πρώτο βήμα της οργανωμένης επιχείρησης, που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι, του συζύγου της, με τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από την στιγμή που έφυγε από το σπίτι του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, “ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι.
Ακόμη, τον φάκελο που αφορούσε την εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου, χειρίζονταν μετρημένοι στα δάχτυλα ερευνητές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές“.
Όπως λέει ο κ. Κορογιαννάκης, “δε θα μπορούσε να ξεκινήσει η σύλληψη από την ίδια την Εύα Καϊλή. Η σύλληψη του συντρόφου της έδειξε ότι οι βελγικές Αρχές ήταν έτοιμες να δράσουν. Προφανώς, για να βρεθεί η αστυνομία μπροστά από το σπίτι, υπήρχαν εντονότατες ενδείξεις ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εμπλέκεται στις συγκεκριμένες παράνομες πράξεις“.