Ποιες περιοχές ετοιμάζονται για «σκληρό» lockdown – Τα νέα μέτρα

Με τα κρούσματα στην Αττική να μην μειώνονται, η ανησυχία των ειδικών, όλο και αυξάνεται.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 κρούσματα κορoνοϊού, από τα οποία τα 180 (περίπου 40%) αφορούσαν την Αττική.

Έτσι, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική δείχνει αυξητικές τάσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεικτικά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τόνισε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου το Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στο ίδιο μέσο, τόνισε πως «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες»

Σε σκληρό lockdown η Βοιωτία

Σε καθεστώς σκληρού lockdown μπήκε από σήμερα Τρίτη στις 6:00 το πρωί και η Βοιωτία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Τα μέτρα του lockdown

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ισχύουν:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

«H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών» θα πραγματοποιηθεί στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αναφέρει σχετικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας άλλο ένα θέμα προς συζήτηση στην εβδομαδιαία ατζέντα της Επιτροπής.

Επίσης προβλέπεται:

– H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .

– H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Πώς οδηγήθηκε εκεί η Βοιωτία

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιανουαρίου είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα στον δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων στη Βοιωτία ωστόσο φαίνεται πως η δύσκολη κατάσταση επεκτάθηκε στο σύνολο του νομού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μετακινήσεις των εορτών αλλά και η δοξολογία των Θεοφανείων ιδίως στον Μητροπολιτικό Ναό στη Λιβαδειά, όπου παρευρέθηκαν για τον εορτασμό εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και τοπικοί παράγοντες, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων κοινώνησαν κανονικά.

Ποιες άλλες περιοχές προετοιμάζονται για σκληρό Lockdown

Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.

Έως και τις 15/1 σε «σκληρή» καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το «σχήμα» μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου. Εξακολουθεί, όμως, να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με μέσο όρο κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων επτά ημερών τα 24 κρούσματα και τα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού να ανέρχονται σε 12,43.

Ο κεντρικός τομέας Αθηνών καταγράφει, επίσης, δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 50,57 κρούσματα ενώ ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 5,73.

Υψηλό ιικό φορτίο σημείωσαν χθες οι περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (16,83 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), Λήμνου (11,59), Σαντορίνης (10,59) και Τρικάλων (9,92). Υπενθυμίζεται ότι η επιβάρυνση στα Τρίκαλα σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο χωριό Μεγάλα Καλύβια.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επιστήσει την προσοχή των κατοίκων της Βοιωτίας, η οποία δεν απέφυγε τελικά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται εκτός της δυτικής Αττικής, της Κοζάνης και της Ροδόπης, και στη Χαλκιδική.

Οι επιστήμονες δε μοιάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας και φοβούνται ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών.

Από σήμερα έως και το Σάββατο η επιδημιολογική «εικόνα» θα είναι πιο καθαρή καθώς δεν θα επηρεάζεται από τα λίγα τεστ του Σαββατοκύριακου όπως χθες και αναμένεται να αποτυπωθεί η επίδραση των Χριστουγέννων. Συνεπώς, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η παράταση του lockdown.

Πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»