Η νεαρή καταγγέλουσα απουσίαζε από τη δικαστική αίθουσα, όταν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ανακοίνωσε πως επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον 40χρονο ενώ, όπως και πρωτόδικα, τον έκρινε αθώο για το αδίκημα του βιασμού.
Ούτε μια ημέρα δεν μείωσε το Εφετείο την πρωτόδικη ποινή των 13 ετών που είχε επιβληθεί στον 40χρονο προπονητή ιστιοπλοΐας καθώς, ομόφωνα, τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια σε βάρος της 12χρονης αθλήτριάς του.
«Kάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου»
Η αθωωτική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 6-1 με την πρόεδρο να διατυπώνει την άποψη πως υπήρχε μία πράξη βιασμού.
Μάλιστα, η πρόεδρος, Σοφία Λιγνού από έδρας εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην αθώωση του κατηγορούμενου για το αδίκημα του βιασμού λέγοντας: «Ο βιασμός μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές δεν γίνονται ποτέ όταν είναι άλλοι μπροστά, είναι πράξεις που γίνονται κρυφά, ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα. Πώς θα βγάλουμε λοιπόν εμείς πως έγινε πράξη χωρίς άλλο μάρτυρα; Έχουμε τον λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις, αλλά μόνο αυτό που λένε ο ένας και ο άλλος», ανέφερε η πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν κατηγορούμενο που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα και την παθούσα που κατά τις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς τον χρόνο ή τον τόπο. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια… κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου στο δίκαιό μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη “γωνία”. Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση. Και πρέπει αν το διαφυλάττουμε αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».
Στον προπονητή δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του.
«Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Έλεγε ότι μετάνιωσε, αλλά μετά έβαζε ένα αλλά, δηλαδή δικαιολόγησε τον εαυτό του», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.
Ο 40χρονος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες που έκανε σε βάρος του η 23χρονη σήμερα αθλήτρια για βιασμό όσο εκείνη ήταν 12 ετών και ήταν η πρώτη υπόθεση metoo που έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου.
Η πρόταση του εισαγγελέα
Την ενοχή του προπονητή ιστιοπλοΐας για τα κακουργήματα του βιασμού και της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με τον γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός. Χρησιμοποίησε εξαναγκαστικά μέσα -υπήρχε διαφορά εμπειρίας 16 ετών- και θεωρούσε πως οι πράξεις αυτές δεν ήταν εξαναγκαστικές. Ερωτική αυτοδιάθεση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γιατί πρέπει να προστατέψουμε το ίδιο το άτομο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός και πρόσθεσε: «Υπήρξαν κουβέντες του κατηγορούμενου που στο ανήλικο μυαλό λειτούργησαν για να την εξαναγκάσουν στις πράξεις αυτές… Θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος και έχει διαπράξει τις πράξεις αυτές, αλλά δεν είναι ένα τέρας».
Η έφεση
Ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικης 12-14 ετών σε ασέλγεια, και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, χωρίς αναστολή.
Ο 40χρονος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε το αδίκημα του βιασμού για το οποίο και στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε.
Ωστόσο, η έφεση που ασκήθηκε από την αρμόδια εισαγγελέα για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης τον έφερε αντιμέτωπο και πάλι με το αδίκημα του βιασμού.