Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή σε βάρος του γιατρού – «μαϊμού»

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος και απάτη ασκήθηκε σε βάρος του 47χρονου, που εμφανιζόταν ως μεγαλογιατρός και έπειθε ασθενείς με ανίατες ασθένειες να του εμπιστευθούν τη θεραπεία τους, αποσπώντας χρήματα από τις οικογένειες τους.
Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανιζόταν ως “Νίκος Κοντός”, δήθεν γιατρός που μπορεί να γιατρέψει ανίατες ασθένειες, κυρίως καρκίνο. Εναντίον του είχαν κατατεθεί μηνύσεις και είχαν γίνει καταγγελίες από τους γονείς των δύο παιδιών, που πέθαναν, καθώς τους έπεισε να σταματήσουν τις θεραπείες. Ωστόσο, οι Αρχές δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν, αφού δεν είχαν στη διάθεσή τους το πραγματικό του όνομα.

Αναλυτικότερα, χορηγούσε ως εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, που περιείχαν δραστικές ουσίες κάνναβης. Σύμφωνα με την Αστυνομία εμπλέκεται σε 45 τουλάχιστον περιπτώσεις εξαπάτησης, ενώ σε τρεις περιπτώσεις επήλθε ο θάνατος των ασθενών.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα 13 τουλάχιστον μηνών, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίστηκε πλήρως το εύρος της εγκληματικής δράσης του συλληφθέντα, ο οποίος εμφανιζόταν ως γιατρός νευροογκολόγος – νευροχειρούργος – φυσιοπαθητικός.

Εμφανιζόταν ακόμα ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, διαθέτοντας εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική και γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για να ενισχύει περαιτέρω το «κοινωνικό – επαγγελματικό» του προφίλ και να γίνεται πιο πειστικός, παρουσιαζόταν ως γόνος εύπορων οικογενειών ή/και συγγενής γνωστών οικογενειών, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις ως γιατρός ή/και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε, αφού προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες που αντιμετώπιζαν, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανίατες ασθένειες, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και να ακολουθήσουν «θεραπεία» που τους σύστηνε ο ίδιος, υποσχόμενος πλήρη ίαση.

Η «θεραπεία» περιελάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα – αποστάγματα, τα οποία όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς εμφανιζόταν σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα, ως γιατρός – συνοδός ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε διάφορες εξετάσεις, ή αναλάμβανε το συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Με τη δράση του αυτή, έθετε σε προφανή κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που εξαπατούσε, με το πρόσχημα της ιατρικής ιδιότητας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά τα ελάμβανε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να εμφαίνεται ως οπισθογράφος.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις.

Μάλιστα, σε 3 από τις περιπτώσεις αυτές και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και ενός 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως συνεργοί του τρεις ακόμα ημεδαποί, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι στην οικία του κατασχέθηκαν ακόμα (2) όπλα – αεροβόλα, (2) μαχαίρια, θρησκευτική εικόνα – πιθανή αρχαιότητα, αυτοκόλλητες ετικέτες επαγγελματικής ιατρικής ταυτότητας, χειρόγραφες σημειώσεις με προγράμματα διατροφής, βότανα κ.λπ., CD με εξετάσεις διαφόρων ασθενών.

-Ad-