Ποιο είναι το ISIS-K που βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Οι εικόνες από το μακελειό στη Μόσχα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κάνουν τον γύρο του κόσμου και αποτυπώνουν τη βαρβαρότητα των εκτελεστών.

Τουλάχιστον 5 ένοπλοι διακρίνονται στο κατάμεστο με 6.000 ανθρώπους συναυλιακό χώρο. Πυροβολάνε αδιακρίτως, πανικός, ουρλιαχτά και φωνές. Αμέσως μετά, το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες.

Ποιοι είναι οι τρομοκράτες

Το σκληρό  ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα και όλος ο πλανήτης είναι πλέον σε συναγερμό.

Η ταυτοποίηση τρομοκρατών δείχνει πως ο 33χρονος Νταλερζόν Μιρζόεφ, που κατά την ανάκριση είπε πως είχε τρίμηνη άδεια παραμονής στη Ρωσία και αγόρασε το λευκό αυτοκίνητο για να το κάνει ταξί, φέρεται να είναι εκείνος που διακρίνεται να κόβει τον λαιμό ενός τραυματισμένου άνδρα στο βίντεο της επίθεσης, που ανάρτησε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 26χρονος Σαμσιντίν Φαραζουνί διέμενε στο προάστιο της Μόσχας όπου βρίσκεται το κέντρο. Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στο Telegram, είχε επισκεφθεί το Crocus στις 7 Μαρτίου όπου βρέθηκε μπροστά στον φακό κάποιου φωτογράφου. Στο βίντεο του ISIS διακρίνεται με τα ρούχα βουτηγμένα στο αίμα. Λίγο πριν την εμφάνισή του στο δικαστήριο, κανάλι των μισθοφόρων της Βάγκνερ ανάρτησε φωτογραφία στην οποία είναι ημίγυμνος και του κάνουν ηλεκτροσόκ.

Ο 30χρονος Σαϊντακραμί Ρατσαμπαλιζοντού πήγε στο δικαστήριο με επίδεσμο στη θέση του αυτιού που του έκοψαν και του έδωσαν να το φάει κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους τον δείχνει να κρατά ένα από τα πολυβόλα και να θερίζει τους θεατές.

Ο 19χρονος Μουχαμάντσομπιρ Φαΐζοφ ήταν εκείνος που τράβηξε το βίντεο και οδήγησε το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Σε ανάρτησή του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζήτησε την εκτέλεσή τους.

Ποιο είναι το ISIS-K

Πίσω από το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής, ξεπροβάλει το Ισλαμικό Κράτος.

Για μαχητές του που επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση έκανε λόγο το ISIS στην εφαρμογή Telegram. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν πως πίσω από το χτύπημα κρύβεται το ISIS-K.

Το «Κ» σηματοδοτεί έναν από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς κλάδους του ISIS, το ISIS-Khorasan (ISIS-K), που στο ενεργητικό του έχει τη δολοφονία και τον τραυματισμό χιλιάδων πολιτών σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Δραστηριοποιούνται από το 2015 και έχουν παρακλάδια με στρατιωτική εκπαίδευση  σε Ιράν,  Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Δηλωμένος στόχος τους είναι οι επιχειρήσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

«Το παρακλάδι μάχεται κυρίως κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ επιδιώκει να απαξιώσει τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, να προωθήσει τη θρησκευτική βία και να εκμεταλλευτεί τις κακές οικονομικές συνθήκες και τις κοινωνικές διαιρέσεις για να προσελκύσει μέλη. Το παρακλάδι λαμβάνει χρηματοδότηση από το ISIS στη Συρία και από πηγές στο Αφγανιστάν».

Όλα ξεκίνησαν από μέλη μαχητικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της Tehrik-e Taliban Pakistan και του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν. Τώρα διεκδικούν εδάφη στο Αφγανιστάν και σε τμήματα του Πακιστάν, της Κεντρικής Ασίας και του Ιράν. Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Σήμερα, οι εκτιμήσεις λένε πως έχει 2.000 ενεργά μέλη και επιτίθεται τακτικά σε ξένους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονοτικές ομάδες και σε πολίτες τους οποίους θεωρεί εχθρούς του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το ISIS-K ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση τον Ιανουάριο του 2016. Ο Sanaullah Ghafari, ο οποίος είναι ο ηγέτης του παρακλαδιού από τον Ιούνιο του 2020, ονομάστηκε Specially Designated Global Terrorist τον Νοέμβριο του 2021. Η αμοιβή για πληροφορίες φτάνει τα 10 εκατ. δολάρια.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Στην Ευρώπη, πρώτη η Γαλλία ανακοίνωσε την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στο μέγιστο. Ο Μακρόν είπε ότι η συγκεκριμένη ομάδα που επιχείρησε στη Μόσχα έκανε απόπειρες επίθεσης και στη Γαλλία, ωστόσο απετράπησαν.

Η Γαλλία είναι ιδιαίτερη περίπτωση διότι τον Ιούλιο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Τουρκία, έγιναν δεκάδες επιχειρήσεις της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση.

«Το χτύπημα είναι από το ISIS»

«Σίγουρο είναι ότι το χτύπημα είναι από το ISIS. Τα στελέχη του συνδέονται και με τον υπόκοσμο σε όλο τον κόσμο και πάρα πολλοί από τους εγκληματίες που συναντάμε στη νύχτα έχουν τέτοιου είδους καταγωγές», λέει, μιλώντας στο MEGA ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Πιθανές είναι οι διασυνδέσεις αυτών των ομάδων με παραστρατιωτικές οργανώσεις. (…) Το ISIS μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν είναι σε οργασμό».

Όπως λέει ο ίδιος, είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου Πούτιν το πώς θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

«Την Ουρανία την έχει δείξει, ήταν δεν ήταν. Είναι στη διακριτική του ευχέρεια πόσο θα πάει την σκληρή απάντηση. Οι έρευνες θα δείξουν συνδέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων και άλλων ισλαμιστικών ομάδων στον ευρύτερο χώρο».