Ποιοι αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσιακοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να προκύψει κυβέρνηση από την εκλογές της 21ης Μαίου, μετά και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή, η συζήτηση που ανοίγει ενόψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφορά τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν κρίσιμα πόστα όπως αυτά των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Πρόκειται για έναν εμπειρότατο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο κ. Κασκαρέλης αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μέχρι τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, σε μία περίοδο με πολλές προκλήσεις ανοιχτά ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τη μία πλευρά, η κλιμάκωση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την απόφαση των Τιράνων να προφυλακίσουν τον ομογενή Φρέντι Μπελέρη, σε μία κίνηση που στρέφεται ανοιχτά κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας και από την άλλη η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας πόλωσης.

Ο κ. Κασκαρέλης έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων καθώς έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς. Το 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ενώ την περίοδο 2004 – 2009 υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μεταξύ άλλων, χειρίστηκε σημαντικά ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία. Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κατά την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, υπηρέτησε στις ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας αλλά και ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους. Από το 2013, κατέχει τη θέση Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Υπουργείο Άμυνας

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Άμυνας, όπως πληροφορείται το CNN GREECE, αναμένεται να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής με τεράστια εμπειρία στα ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα τοποθετηθεί άλλος ένας διπλωμάτης, με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Η επιλογή του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη εκπέμπει δύο βασικά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Η Αθήνα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί τον ξαναρχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα και είναι διατεθειμένη να μιλήσει με τον νικητή των τουρκικών εκλογών, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο κ. Αποστολίδης είχε ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες από την επανέναρξη τους τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τη διακοπή τους την άνοιξη του 2022, αναλαμβάνοντας να υπερασπιστεί τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας σε ό,τι αφορά τα θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και να ξεκαθαρίσει στην απέναντι πλευρά ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης έχει υπηρετήσει σε «καυτές» θέσεις, ως γραμματέας Α’ στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο την περίοδο του Αττίλα, το διάστημα 1984 – 1990 ανέλαβε πρέσβης στην Άγκυρα και στη συνέχεια στην Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και το Ομάν.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Το 1999 ανέλαβε διοικητής της ΕΥΠ όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 ενώ βρισκόταν στο «τιμόνι» της υπηρεσίας κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.