Ποιοι είναι οι 6 που κατηγορούνται μαζί με την Εύα Καϊλή

Σαν βόμβα έσκασε το σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών από το Κατάρ.

Μαζί με την Εύα Καϊλή, η οποία πέρασε το βράδυ της στο κρατητήριο, αυτή τη στιγμή κατηγορούνται ακόμα έξι άτομα, άναμεσα στα οποία βρίσκεται και ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας.

Ας δούμε ποια είναι τα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι συνεργάτης του πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή και ιδρυτή της ΜΚΟ «Fight Impunity» Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει συλληφθεί και αυτός για εμπλοκή στο σκάνδαλο χρηματισμού.

Συνελήφθη επίσης ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βινσεντίνι, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Οι αστυνομικοί φέρεται να έχουν περάσει χειροπέδες και στον διευθυντή της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «No Peace Without Justice», Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ενώ μαζί με τον Πανκέρι, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη σύζυγό του και την κόρη του.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες των βελγικών Αρχών συνεχίζονται, με δύο ακόμα πρόσωπα να βρίσκονται στο στόχαστρο. Ειδικότερα, έγιναν έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών των Βέλγων ευρωβουλευτών Μαρί Αλένα και Μαρκ Ταραμπέλα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι “επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα“.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, προκάλεσαν την άμεση διαγραφή της τόσο από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Εύα Καϊλή: Πώς έγινε η σύλληψη της

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Καϊλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας “L’Echo“, η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν “τσάντες με χαρτονομίσματα”.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.