Ποιος είναι ο πατέρας Αντώνιος – Από τις διακρίσεις και την αναγνώριση στις βαριές καταγγελίες

Πατέρας Αντώνιος: Εδώ και 24 χρόνια έχει γίνει γνωστός στο πανελλήνιο για τη φιλανθρωπική του δράση. Θεωρείται η «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου». Τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως, όλα έχουν γυρίσει ανάποδα για τον πατέρα Αντώνιο.

Πατέρα Αντώνιος: Οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της ΜΚΟ είναι καταιγιστικές. Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή.

Ο ίδιος, δηλώνει λυπημένος αλλά και αγανακτισμένος. «Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα» είπε στην ΕΡΤ. Η πρεσβυτέρα του, Σταματία Γεωργαντή είπε πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Τα πρώτα βήματα του π. Αντωνίου στη δημόσια σφαίρα

Η ιστορία του ξεκινά από το 1998, όταν υπηρετούσε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Εκεί ήταν που παρατηρούσε από το παράθυρό του τη ζωή σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές της Αθήνας. Παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση ήταν η εικόνα που λάμβανε καθημερινά από τον περίγυρό του, φυτρώνοντας μέσα του την ανάγκη για συνδρομή και βοήθεια.

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, την πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ», γράφει ο ίδιος στο σημείωμα που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σταδιακά, άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του η ιδέα μιας οργάνωσης που θα προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους». Και κάπως έτσι γεννήθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου», αρχικά με την προσπάθεια του ίδιου και της συζύγου, Σταματίας Γεωργαντή, και αργότερα με την συνεισφορά του απλού κόσμου, που εμπιστεύτηκε τον πατέρα Αντώνιο και θέλησε να συνδράμει στο έργο του.

Κιβωτός του Κόσμου: Πατέρας Αντώνιος: Διακρίσεις και βραβεία

Το έργο του πατέρα Αντώνιου αναγνωρίστηκε ευρέως, τόσο από τους κατοίκους του Κολωνού όπου και ξεκίνησε τη δράση του, όσο και από όλους τους πολίτες και τους επίσημους φορείς σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό της αποδοχής που απολάμβανε είναι το γεγονός ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» αναδείχθηκε σε κορυφαία ΜΚΟ στην Ελλάδα για το 2016 η «Κιβωτός του Κόσμου».

Τιμητική, άλλωστε, ήταν η παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στα εγκαίνια του νέου κέντρου φροντίδας του μη κυβερνητικού Οργανισμού στον Κολωνό το 2017. Ένα χρόνο αργότερα, αποφασίστηκε η παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό.

Το 2018, κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη. Πρόκειται για θεσμό που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και με το βραβείο επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.