Ποιος είναι ο Tom Greenwood, ο δισεκατομμυριούχος που τράκαρε στη Μύκονο και σώθηκε χάρη στο ΕΣΥ

Ο ιδρυτής της Volt και CEO της Velocity παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση μετά από σοβαρό τροχαίο, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρεται στη σωτήρια συμβολή του ΕΣΥ.

Σοβαρό τροχαίο με γουρούνα είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2025 στη Μύκονο ο Tom Greenwood, ιδρυτής της fintech εταιρείας Volt και διευθύνων σύμβουλος της Velocity. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, που βρισκόταν στο νησί για τις καλοκαιρινές του διακοπές, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πολλαπλά τραύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Greenwood έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και υπέστη σοβαρά κατάγματα από τη μέση και κάτω. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Κατά τη διάρκεια της παροχής πρώτων βοηθειών, ο επιχειρηματίας υπέστη και έμφραγμα, γεγονός που επιδείνωσε δραματικά την κατάστασή του.

Μία γυναίκα που τον συνόδευε φρόντισε ώστε να φτάσει στη Μύκονο ελικόπτερο της ιδιωτικής του ασφάλισης. Ωστόσο, οι γιατροί που έφτασαν δήλωσαν ότι αρνήθηκαν να τον παραλάβουν, καθώς η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη για αεροδιακομιδή. Έτσι, η λύση βρέθηκε μέσω του ΕΚΑΒ: αεροσκάφος του οργανισμού ανέλαβε τη μεταφορά του Greenwood στο νοσοκομείο της Νίκαιας στην Αττική.

Εκεί υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και, παρότι η ζωή του σταθεροποιήθηκε, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Tom Greenwood θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στον χώρο της ψηφιακής τραπεζικής. Η Volt, με έδρα το Λονδίνο, ιδρύθηκε το 2019 και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών open banking στην Ευρώπη, προσφέροντας λύσεις για άμεσες πληρωμές και συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Ο Greenwood έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στον τραπεζικό κλάδο, με καινοτόμες προτάσεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις και καταναλωτές πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές.

Η αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο περιστατικό χωρίς να κατονομάσει τον Greenwood, εστιάζοντας στη συμβολή του ΕΣΥ στη διάσωση του δισεκατομμυριούχου.

Όπως τόνισε: «Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, το καταφέραμε εμείς. Έχω μιλήσει με τον γιο του από το Λονδίνο και με ευχαριστεί συνέχεια για αυτό που καταφέραμε. Είμαι πολύ περήφανος!».

Με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός θέλησε να αναδείξει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε κρίσιμες περιστάσεις, τονίζοντας πως η έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και η άμεση χειρουργική επέμβαση ήταν καθοριστικές για τη ζωή του Greenwood.