Ποιους προορισμούς θα προτιμήσουν οι Έλληνες το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η επιβατική κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις πτήσεις της  AEGEAN οι επόμενες μέρες αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα και μπάνια στη θάλασσα, για τους νεότερους την πρώτη εξόρμηση μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων και για πολλούς την «επίσημη» έναρξη του καλοκαιριού.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα 3ήμερα ή αργίες της χρονιάς όπου οι προορισμοί τους εξωτερικού «είχαν την τιμητική τους», αυτό το 3ημερο πρωταγωνιστούν Ελληνικοί προορισμοί, και κυρίως τα Ελληνικά νησιά, ενώ την προτίμηση των ταξιδιωτών κερδίζουν προορισμοί “outsiders” είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Top 5 προορισμοί εσωτερικού από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης:

Από τη βάση της ΑθήναςΑπό τη βάση της Θεσσαλονίκης
ΣΚΙΑΘΟΣΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΚΥΘΗΡΑΛΗΜΝΟΣ
ΙΚΑΡΙΑΚΩΣ
ΜΗΛΟΣΜΥΚΟΝΟΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗΠΑΡΟΣ

 

Top 5 προορισμοί εξωτερικού από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης:

Από τη βάση της ΑθήναςΑπό τη βάση της Θεσσαλονίκης
ΜΑΣΣΑΛΙΑΡΩΜΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΜΑΛΤΑΜΟΝΑΧΟ
ΒΕΝΕΤΙΑΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΜΑΓΙΟΡΚΑΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

 

Την παράσταση «κλέβουν» προορισμοί που εγγυώνται λιγότερο “φασαριόζικες” διακοπές και συχνά μένουν πίσω για χάρη των πιο δημοφιλών ή “must have” προορισμών, αλλά υπόσχονται πιο ήσυχες, πιο αυθεντικές ή και πιθανά πιο οικονομικές αποδράσεις, μακριά από τα μεγάλα πλήθη και τους celebrities. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τάση που καταγράφεται για προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Ικαρία, η Χίος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και τα Κύθηρα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι Κυκλάδες δεν εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, ιδίως των νεαρότερων σε ηλικία. Μία τάση η οποία πέραν της ανάπτυξης για τις ίδιες τις περιοχές, συμβάλλει και στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε περισσότερους προορισμούς της χώρας

Φυσικά προορισμοί όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Ρόδος παραμένουν πάντα σε υψηλό επίπεδο, αλλά τείνουν να παρουσιάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Στους προορισμούς του εξωτερικού από τη βάση της Αθήνας παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση για ταξίδια σε εναλλακτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς ή προορισμούς που ευνοούν σύντομα road trip στις γύρω περιοχές, όπως είναι η Μασσαλία, η Μαγιόρκα, το Μπορντό, αλλά και η Κωνσταντινούπολη, ενώ οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να επιλέγουν πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη κτλ.

Η κίνηση προς προορισμούς του εσωτερικού από τη βάση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρατηρείται κυρίως την Πέμπτη 20/06 και την Παρασκευή 21/06, με μέση πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 90% και 95% αντίστοιχα. Η εξέλιξη της κίνησης στην επιστροφή ξεκινάει κυρίως ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (24/06), αλλά κορυφώνεται μια ημέρα μετά (25/06) και στις δύο βάσεις (Αθήνα & Θεσσαλονίκη), με εξίσου υψηλές πληρότητες. Όπως φαίνεται το 3μερο του Αγίου Πνεύματος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν μια καλή αφορμή για κάποιους είτε να ξεκινήσουν νωρίτερα, είτε να παρατείνουν τις διακοπές τους, αλλά και να παραμείνουν πάνω από 3 ημέρες στον προορισμό της επιλογής τους.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι προορισμοί του εξωτερικού με τη διαφορά ότι οι επιβάτες που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να επιστρέφουν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ενώ αρκετοί επιβάτες που επιστρέφουν στη βάση της Αθήνας τείνουν να παρατείνουν κατά μία ημέρα ακόμα την παραμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.

Ωστόσο, παρά τις υψηλές πληρότητες και τα λιγοστά εισιτήρια που είναι ακόμη διαθέσιμα, ποτέ δεν είναι αργά για «ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής» σε διάφορους προορισμούς, όπως το Ηράκλειο αλλά και τα Ιωάννινα στην Ελλάδα ή τη Βαρσοβία, τη Σόφια, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και το Ντουμπάι (για όσους θέλουν να αψηφήσουν τη ζέστη) για κάποιο προορισμό του εξωτερικού.