«Πόλεμος» εξοπλισμών: Τα όπλα της Άγκυρας – Η απάντηση της Αθήνας

H είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis οε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει σημάνει συναγερμό οτο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οτις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Αγκυρα δείχνει ότι τρέχει τις εξελίξεις και οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα αντέδρασε στέλνοντας αμέσως μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία και παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. To Oruc Reis βρίσκεται εδώ και μέρες στην περιοχή όπου εφάπτονται η κυπριακή και η αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά έχει προκαλέσει την έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών στην οποία η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τρέξει, γράφει η «Real News».

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία διαφήμισε τις τελευταίες ημέρες την εξέλιξη του τουρκικού πυραύλου SOM, τον οποίο μπορούν να φέρουν τα F-1 6 και τα F-4. Είναι τουρκικής κατασκευής και αποτελεί την απάντηση στους γαλλικούς Scalp που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια. Και οι δύο είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Το ενδιαφέρον όμως είναι, με ποιον τρόπο π επίσημη Αρχή που ελέγχει την τουρκική αμυντική βιομηχανία διαφημίζει την εξέλιξη του πυραύλου SOM: με έναν χάρτη που δείχνει ποιους στόχους μπορεί να πλήξει στο Αιγαίο. Οπως προκύπτει από τον χάρτη οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου αλλά ακόμη και την Αθήνα.

Η Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε έδειξε οτι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε υλοποίηση αποφάσεων για την ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού Από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μπτοατάκη, στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προέκυψαν τα εξής:

1) Προχωρά η προμήθεια δύο φρεγατών Beiharra. Το κόστος της απόκτησης υπολογίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγο πάνω από τα 2,5 δισ ευρώ. Ο,τι πληρώνεις παίρνεις λένε και οι Beiharra θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής και πύραυλοι Scalp Naval είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα.

2) Εξίσου σημαντική είναι η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών Πρόγραμμα το οποίο τρέχουν Γαλλία και Ιταλία Η Ελλάδα είναι το τρίτο μέλος του προγράμματος.

3) Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μέχρι να παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα Beiharra κάτι που αναμένεται μετά από το 2025 να προχωρήσει η Ελλάδα σε απόκτηση δύο φρεγατών Fremm, με τη μέθοδο του leasing Ηταν μια ιδέα που είχε εξεταστεί και την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Φώτης Κουβέλης, αλλά τότε είχε ναυαγήσει λόγω της διαρροής του σχεδίου.

Τώρα επανέρχεται με πολλές ελπίδες υλοποίησης αφού η κατάσταση στο Αιγαίο απαιτεί άμεση ενίσχυση του ελληνικού Στόλου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
H Νότια Κορέα ενέκρινε την καθαίρεση του υπηρεσιακού προέδρου Χαν
27 Δεκεμβρίου, 2024
Κατήγγειλε τον ιερέα σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία
27 Δεκεμβρίου, 2024
Τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
27 Δεκεμβρίου, 2024
Έκλεψαν 270.000 ευρώ από μονοκατοικία στον Γέρακα
27 Δεκεμβρίου, 2024
Καιρός: «Περιμένουμε χιόνια από την Αττική Οδό και πάνω»
27 Δεκεμβρίου, 2024
Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή τους
26 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Ναυπακτία: 75χρονος έπεσε ενώ έκοβε ξύλα και σκοτώθηκε
26 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
26 Δεκεμβρίου, 2024
Νετανιάχου: Θα συνεχίζουμε να πλήττουμε τους Χούθι
26 Δεκεμβρίου, 2024