Στο κρισιμότερο ίσως «σταυροδρόμι» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις δύο χώρες να επιχειρούν πλέον να αποσαφηνίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με βάση το μοντέλο των διερευνητικών επαφών που τερματίστηκαν το 2016 με ευθύνη της Αγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, με απευθείας μάλιστα διάλογο και χωρίς διαμεσολαβητές. Αυτό σημαίνει πως τριμερής συνάντηση με «διαιτητή» τη Γερμανία δεν πρόκειται να γίνει. Ο δίαυλος επικοινωνίας έχει αποκατασταθεί και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις.
Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει ρητή συμφωνία, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα θέτει ως αδιαπραγμάτευτο όρο για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες την παύση οποιωνδήποτε ενεργειών που θα προκαλούν ανάφλεξη στην περιοχή, όπως η προσπάθεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εντολή του ΝΑΤΟ προς τις δύο πλευρές, που βασίζεται σε τρεις άξονες:
Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίλυση οποιαδήποτε διαφοράς χωρίς τη χρήση βίας.
Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας.
Κρίσιμη παράμετρος, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και αναφορικά με την Κύπρο. Παρότι είναι ανεξάρτητη χώρα, θα ήταν παράδοξο Αθήνα και Άγκυρα να συνομιλούν ενώ το «Γιαβούζ» ή άλλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τους χειρισμούς του προηγούμενου διαστήματος, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό, που οδήγησαν τον Ερντογάν να… μαζέψει στους ναυστάθμους τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το Oruc Reis.
Είναι προφανές πως η αποφυγή μιας μεγάλης κρίσης, δεν σημαίνει οριστική λύση των προβλημάτων με την Τουρκία. Ο δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρύς και δύσκολος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.
Αναμφισβήτητα όμως, η Ελλάδα έδειξε και στον Έβρο, και στο Αιγαίο, και στην ανατολική Μεσόγειο ότι ξέρει να υπερασπίζεται και τα σύνορά της και τα συμφέροντά της. Διαθέτει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, άρτια οργάνωση και βρίσκεται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.