Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμη μέρα σήμερα για την ένταση στο Αιγαίο

Η Αθήνα πίεσε και πέτυχε να γίνει συζήτηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ για να εξεταστεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διάλογο με την Τουρκία σε επίπεδο στρατιωτικών, όπως έχει ζητήσει, ατύπως, ο γγ της Συμμαχίας. Η συνεδρίαση, ωστόσο, δεν έβγαλε πολλές ειδήσεις, πλην ίσως της επιβεβαίωσης ότι η χώρα μας επιδιώκει με κάθε τρόπο να καταδείξει ότι η στάση της Άγκυρας συνιστά πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη συνοχή της ίδιας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας, επανέλαβαν τη σταθερή θέση της Αθήνας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη διερευνητικών επαφών για διάλογο είναι η απόσυρση του Ορούτς Ρεις και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επιπρόσθετα, η Αθήνα φέρεται να επικαλέστηκε το Άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης της Ατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το περιεχόμενό του και κατ’ επέκταση τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αποφυγής απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Κατέστησε, δε, σαφές ότι το σύνολο των τουρκικών κινήσεων, από τη Συρία και το Ιράκ, μέχρι τη Λιβύη συνιστούν κίνδυνο συνοχής για το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η συνεδρίαση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Βερολίνο παρέμεινε αμετακίνητο στις θέσεις του.

Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα εξετάσουν το τεχνικό έγγραφο που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ τις προτάσεις της για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, όπως προέκυψε από τη σημερινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο της Συμμαχίας, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στην Κορσική, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ θα σταλεί νέο, ταυτόχρονο μήνυμα από Παρίσι και Αθήνα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

-Ad-