AP

Πόλεμος-Ουκρανία: 37 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων – Live εικόνα από Κίεβο

Μαίνεται για 37η ημέρα ο πόλεμος – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Με την είδηση ότι το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη προκειμένου να επιχειρηθεί απομάκρυνση αμάχων ξεκίνησε η 37η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή, θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτή τη φορά σε ψηφιακή μορφή.

Στο μεταξύ η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στο Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Live εικόνα από Κίεβο:

Ανοίγει ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαριούπολη η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε σήμερα ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια αύριο Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον αντισυνταγματάρχη Μιχαΐλ Μιζίντεφ, τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, που είπε πως η Μόσχα ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έχασαν τη ζωή τους 148 παιδιά κατά τις επιχειρήσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Πρόταση Ερντογάν προς Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ρωσοουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».