Πόλεμος-Ουκρανία: Αυτό είναι το plan B του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή «plan B» με στόχο να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρουν πηγές του αμερικανού Πενταγώνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της wsj.com. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι φέρεται να διακρίνουν σημάδια αναστάτωσης και αλλαγής σχεδίων στο Κρεμλίνο, καθώς σύμφωνα με την δυτική πληροφόρηση, ο ρωσικός στρατός τα έχει βρει «σκούρα».

Με βάση το δημοσίευμα λοιπόν, ο Ρώσος πρόεδρος αφού δεν μπορεί να πετύχει ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη, φέρεται να θέλει να αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχει καταλάβει ο στρατός της Ρωσίας.

Έτσι, θα μπορέσει να καταλάβει όλα τα εδάφη που βρίσκονται κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων και θα έχει μια γέφυρα επικοινωνίας, τόσο με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όσο και με την Κριμαία, στην οποία η Ρωσία διατηρεί βάση για το πολεμικό ναυτικό.

Η εφαρμογή του σχεδίου

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το «plan B» του Πούτιν φέρεται να τίθεται σε εφαρμογή σιγά-σιγά, καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει εμφανής πρόοδος στο μέτωπο, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταληφθεί «πόλεις-κλειδιά», όπως το Κίεβο.

«Νομίζω ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, επειδή συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο πεδίο της μάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία.

«Προσπαθεί (ο Πούτιν) ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει υποστηρίξει δημόσια οτιδήποτε άλλο εκτός από τη μαξιμαλιστική λίστα ελέγχου του», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει αλλάξει είναι η τακτική του».