Πόλεμος-Ουκρανία: Αναλυτικά όλες οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξαπόλυση «της πρωτοφανούς και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Ορισμένα από τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν και ορισμένα εθεωρούντο ταμπού μέχρι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται στις ήδη ισχύουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Οι κυρώσεις είναι σχεδιασμένες «για να πλήξουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, επιβάλλουν σαφή οικονομικά και πολιτικά κόστη στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που ευθύνεται για την εισβολή και περικόπτουν την οικονομική βάση της Ρωσίας».

Ακολουθεί ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής:

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της.

Swift

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τι είναι το Swift). Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.

Κρατικά Μέσα ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πλήττει την «μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου», απαγορεύοντας το κρατικό δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik και τις θυγατρικές τους. Το μέτρο έχει ως στόχο να διασφαλισθεί ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης «δεν θα είναι πλέον σε θέση να διασπείρουν τα ψέματά του για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να σπείρουν την διαίρεση στην Ένωση».

Εναέριος χώρος

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσία, απαγορεύοντας την απογείωση, την προσγείωση όλων των ρωσικών αεροσκαφών και την υπερπτήση τους στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλα τα αεροσκάφη, ανεξαρτήτως αν είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, καταχωρημένα στην Ρωσία ή υπό τον έλεγχο ρώσων ιδιωτών ή εταιρειών – περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν ή ναυλώνονται από ολιγάρχες.

Όπλα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χρησιμοποιήσει πόρους της για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 450 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αγορά όπλων και 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων προμηθειών όπως καύσιμα και ιατρικός εξοπλισμός.

Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να πλήξει την Λευκορωσία, την οποία θεωρεί συνεργό στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με περαιτέρω κυρώσεις. Η Ενωση στοχεύει να μπλοκάρει τις λευκορωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καπνού, ξυλείας, σκυροδέματος, σιδήρου και χάλυβα.

«Μαύρη λίστα»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταχωρήσει σε μαύρη λίστα εκατοντάδες επιπλέον πρόσωπα, περιλαμβανομένων μελών του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα «διαπρεπέστερα» πρόσωπα τα οποία περιελήφθησαν στην μαύρη λίστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και αυτοί οι δύο εξαιρούνται από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Και αυτό ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης μαζί τους, σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ευκαιρία.

Ο Πούτιν συντροφεύει στην μαύρη λίστα της ΕΕ τον Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας και τον Μπασάρ Αλ Ασαντ της Συρίας.

Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 654 πρόσωπα και 52 οργανισμούς.

Ενεργειακός τομέας

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δύσκολο και ακριβότερο για την Ρωσία να εκσυγχρονίσει τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η απαγόρευση προστίθεται στην ισχύουσα από το 2014 απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η Ρωσία κέρδισε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 από τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ενωση.

Μεταφορικός τομέας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την εξαγωγή, πώληση, προμήθεια ή μεταφορά όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων αεροσκαφών και εξοπλισμού στην Ρωσία, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή, συντήρηση και χρηματοδότηση αεροσκαφών.

Τα τρία τέταρτα των εμπορικού στόλου της Ρωσίας έχει κατασκευασθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι «η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στόλο της στα διεθνή στάνταρντ».

Αγαθά διπλής χρήσης και τεχνολογία αιχμής

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκλήρυνε τις κυρώσεις επί αγαθών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς, στοχεύοντας το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην τεχνολογία αιχμής όπως τα drones και το λογισμικό για drones, λογισμικό για συσκευές κρυπτογράφησης, οι ημιαγωγοί και ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην υποβάθμιση των ρωσικών τεχνολογικών ικανοτήτων.

Διπλωματικές βίζες

Οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων δεν θα απολαμβάνουν πλέον ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ και οι ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα έχουν χαμηλότερα τέλη στην αίτηση για βίζα. Το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί σε όλους τους ρώσους πολίτες, οι οποίοι θα διατηρήσουν τα οφέλη που ήδη έχουν.

Εμπορικές συναλλαγές με αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παροχής τουριστικών υπηρεσιών εκεί και εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

-Ad-