Φωτ.: Associated Press/Vadim Ghirda

Πόλεμος-Ουκρανία: Φόβοι για εκατόμβη αμάχων στην Μποροντιάνκα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης φόβους για μεγάλο αριθμό θυμάτων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των ισοπεδωμένων κατοικιών στην Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου.

«Υπάρχουν πολλά πολυώροφα κτίρια στην Μποροντιάνκα και οι άνθρωποι κρύβονταν στα υπόγεια εκεί. Τώρα πρέπει να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από εκεί. Είναι τρομακτικό να φανταστείς τι μπορείς να δεις κάτω από αυτά τα ερείπια», είπε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Τη Δευτέρα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεντίκτοβα εκτίμησε ότι η χειρότερη κατάσταση όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων αμάχων θα μπορούσε να είναι στην Μποροντιάνκα.

Ουκρανία: Στο μικροσκόπιο πάνω από 4.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου

Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούν 4.684 πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αφού ήρθαν στο φως οι φρικιαστικές εικόνες από την πόλη Μπούκα, οι οποίες προκάλεσαν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα και οδήγησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το γραφείο των εισαγγελέων, συνολικά 4.468 πιθανά εγκλήματα πολέμου βρίσκονται υπό έρευνα από χθες Τρίτη, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Περίπου 167 παιδιά εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής.