Πόλεμος-Ουκρανία: Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατηγορεί τον Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία»

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

«Είναι εσχάτη προδοσία και πράξη προδοσίας κατά των συμφερόντων του λαού μας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», συνέχισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο Λουκασένκο «έχασε το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του λευκορωσικού λαού».

«Από σήμερα, αναλαμβάνω την ευθύνη να εκπροσωπώ τον λαό και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η Τιχανόφσκαγια, η οποία θεωρείται από τους Δυτικούς η πραγματική νικήτρια των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου 2020 έναντι του απερχόμενου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ντρεπόμαστε για τον ρόλο που παίζει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο»

«Ντρεπόμαστε για τον ρόλο που παίζει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια απευθυνόμενη στους Ουκρανούς.

Το Παρίσι καταδίκασε σήμερα τη χρήση από τη Ρωσία του εδάφους της γείτονός της και συμμάχου της Λευκορωσίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Λευκορωσία να «μην λάβει μέρος» στην επίθεση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στο έδαφός της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή του Κιέβου σήμερα από τη Λευκορωσία, για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους.

-Ad-