Πόλεμος – Ουκρανία: Η Ε.Ε. θα συνεχίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πίεση επί της Ρωσίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η δουλειά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων τους, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως αρκετοί τομείς, περιλαμβανομένου του αερίου, δεν έχουν θιγεί καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.

«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνοδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μάλλον, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.

Σε μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, δεν υπήρχε αναφορά σε περισσότερη δουλειά πάνω σε κυρώσεις και το Ρόιτερς σημειώνει πως η αλλαγή αντιπροσωπεύει μια νίκη για τους ιέρακες. Ωστόσο το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο, όπως επιθυμούσε το Βερολίνο.

Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν το χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δανού πρεσβευτή στην ΕΕ.

Ένα πρόσωπο που έχει γνώση της δουλειάς που γίνεται για τις κυρώσεις, είπε στο Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να προστεθεί ο χρυσός σε έναν ενδεχόμενο επόμενο γύρο κυρώσεων, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές αν με το μέτρο θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025