AP

Πόλεμος – Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το Ντόνετσκ

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τον «αδιάκοπο» βομβαρδισμό του Ντόνετσκ, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες Παρασκευή να προσφέρουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα», δήλωσε χθες το βράδυ ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν σταματούν να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ. Βομβαρδίζεται το Μπάχμουτ, μέρα νύκτα βομβαρδίζεται το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ …», έγραψε στο Telegram.

Νωρίτερα χθες ο Κιριλένκο δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός «έχει ξεκινήσει να ανασυντάσσεται ή μάλλον να αναδιαμορφώνει τις ομάδες του και προετοιμάζεται για νέες ενέργειες στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Μπάχμουτ».

4 νεκροί στο Χάρκοβο

Στην περιοχή του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους, να απομακρυνθούν.

«Σας παρακαλώ, φύγετε. Ο στρατός μας θα αρχίσει την ανακατάληψη των περιοχών αυτών. Η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη, Και θα είναι δύσκολο αργότερα να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», τόνισε η Βερεστσούκ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες περιοχές στο μέτωπο και κοντά σε αυτό, όπως και ένα νοσοκομείο στο Ντνίπρο όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι στρατιώτες. Επίσης πραγματοποίησε περιοδεία στις γραμμές άμυνας στο Ντνιπροπετρόφσκ και το Κρίβιι Ριχ.

Εξάλλου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων, – στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών—θα βελτιώσει τις ικανότητες του ουκρανικού στρατού να στοχοθετεί αποθήκες όπλων και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων.

Συνολικά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στρατιωτική βοήθεια ύψους 6,9 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.

Καταστροφή των σοδιών

Βομβαρδίζοντας την περιοχή του Ντόνετσκ, η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει όλη την κοιλάδα Ντονμπάς, κάτι που αποτελεί στρατηγικό της στόχο.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να πυρπολεί τις σοδιές: «Υπάρχουν τεράστιες πυρκαγιές στους αγρούς τις οποίες προκαλεί εσκεμμένα ο εχθρός. Προσπαθούν να καταστρέψουν τις σοδιές με κάθε μέσο. Βομβαρδίζουν γεωργικά μηχανήματα, θεριστικές μηχανές», κατήγγειλε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία χώρα που θεωρείται ο σιτοβολώνας του πλανήτη, έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών των τροφίμων και έχει συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20) που συνεδρίασαν στην Ινδονησία «εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ινδονησιακή διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι.

Οι επιπτώσεις του πολέμου «είναι αισθητές παγκοσμίως στα τρόφιμα, την ενέργεια και τους προϋπολογισμούς», υπογράμμισε. «Και όπως πάντα οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο».

Αν και η G20 δεν καταδίκασε ομόφωνα τη ρωσική εισβολή, οι Δυτικοί εκτίμησαν ότι κατάφεραν να διευρύνουν το μέτωπο κατά της Ρωσίας και να επιρρίψουν ξεκάθαρα σε αυτή την ευθύνη για τον πόλεμο και τη διατροφική και ενεργειακή κρίση που προκάλεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε στα μέσα της ημέρας από τη σύνοδο, στην οποία παρίστατο και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο που οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην ίδια σύνοδο, αλλά ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να συναντηθεί ξεχωριστά με τον Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός απάντησε ότι η Μόσχα δεν τρέχει πίσω από την Ουάσινγκτον ζητώντας να διεξαχθούν συνομιλίες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συνελήφθησαν 3 άτομα που διακινούσαν ναρκωτικά σε περιοχές της Αττικής
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αντώνης Σαμαράς για Τέμπη: Δικαίωμα των συγγενών να μάθουν την αλήθεια – Για όνομα του Θεού, άνθρωποι είμαστε
25 Φεβρουαρίου, 2025
Βροχερό το σκηνικό σήμερα και τα επόμενα 24ωρα – Με τι καιρό όμως θα πετάξουμε χαρταετό;
25 Φεβρουαρίου, 2025
Εξελίξεις στην υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου – Τα «πυρά» της οικογένειας και οι έρευνες που αναμένεται να ρίξουν «φως»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κρίσιμες ώρες για τον Αλέξη Κούγια – Δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Πούτιν: Απαραίτητη η συμμετοχή των Ευρωπαίων στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία
25 Φεβρουαρίου, 2025
Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν: Φιλικές χειραψίες και μηνύματα εκατέρωθεν για το Ουκρανικό με φόντο το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης
25 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη: Αποφάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Ταλαιπωρία στον Κηφισό από ακινητοποιημένο όχημα στο ρεύμα ανόδου – Μεγάλες καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
25 Φεβρουαρίου, 2025
Ελάχιστες οι ελπίδες για τον 21χρονο Γερμανό που εξαφανίστηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς – Τι λέει η αδερφή του
25 Φεβρουαρίου, 2025