Πόλεμος – Ουκρανία: Σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από τη Μαριούπολη – Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

«Αυτή την ώρα που μιλάμε οι ομογενείς μας που έχουν ζητήσει να φύγουν δεν είναι πολλοί. Αλλά θα φύγει μια μικρή πομπή από την Μαριούπολη που θα καταλήξει στην Ρουμανία και από εκεί θα φύγουν με ασφάλεια γύρω στα 100 άτομα. Άρα υπάρχει σχέδιο και προχωράμε με αυτό» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία και τους ομογενείς που βρίσκονται στη χώρα, θα διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης (24/02) στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη ρωσική επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση 100 Ελλήνων από τη Μαριούπολη.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο ακόμα και για το απευκταίο. Και δυστυχώς το απευκταίο υλοποιείται με ευθύνη Ρωσίας», ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αχαΐας, προσθέτοντας:

Στη συνέχεια, αφού εξήγησε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους ομογενείς μας και να έχουμε δίκτυο άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί τους», αποκάλυψε πως υπάρχει σχέδιο αποχώρησης 100 Ελλήνων από την Μαριούπολη.

Σύμφωνα επίσης με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία. Παράλληλα, σημειώνουν ότι υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν, το οποίο και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων για την Ουκρανία και τους ομογενείς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:30.