Πόλεμος-Ουκρανία: «Στα πρόθυρα διάλυσης οι διμερείς σχέσεις» – Τι διαμήνυσε στον αμερικανό πρεσβευτή το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Καταιγιστικές εξελίξεις στον πόλεμο που μαίνεται για 26η ημέρα στην Ουκρανία καθώς οι τεταμένες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας παίρνουν νέα τρομακτική τροπή για τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα, μετά την κλήση της Μόσχας στον αμερικανό πρεσβευτή για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι στα πρόθυρα διάλυσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επικαλέστηκε «απαράδεκτα» σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν «απαράδεκτα και απρεπή για τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο, θέτοντας τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη ρητορική του και αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου» κάτι το οποίο το Κρεμλίνο δεν είδε με καλό μάτι, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Κιέβοι και Μόσχας πραγματοποίησαν 90λεπτη τηλεδιάσκεψη, ενώ οι ομάδες εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να συνεδριάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Σήμερα εργαζόμαστε όλη την ημέρα», δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος και νομοθέτης Νταβίντ Αρακάμια.

Οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε αρκετούς γύρους συνομιλιών μέχρι στιγμής, οι οποίες ξεκίνησαν στη Λευκορωσία και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανυποχώρητος ότι η χώρα του δε θα δεχθεί όρους ειρήνης που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.