Στον «αέρα» η «κατάπαυση πυρός» στην Ουκρανία. Σε έκτακτη ανακοίνωση το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι ξεκίνησαν εκ νέου οι επιθετικές ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατηγορεί παράλληλα την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει τις ενέργειες των εθνικιστών.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία: Λόγω της απροθυμίας της Ουκρανίας να επιδράσει στους εθνικιστές της για να παρατείνει το καθεστώς της ανακωχής, της «σιωπής» όπως την αποκαλούν, οι επιθετικές ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν πάλι από τις 18:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).
Συνεπώς, έχει τιναχθεί στον αέρα η «κατάπαυση πυρός» και η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων.
Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο
Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Δημιουργείστε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία
ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ βοήθεια για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με Αμερικανούς γερουσιαστές.
Σημειώνεται ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημα του Ζελένσκι για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας, ενώ ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, ωστόσο το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ήταν ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια έναντι της ρωσικής εισβολής. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πάψει η Ουκρανία να είναι κράτος.
Ο Ζελένσκι ζήτησε πολεμικά αεροσκάφη
Σύμφωνα με το CNN, ένας άλλος γερουσιαστής που συμμετείχε στην συνδιάλεξη δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Σούμερ στην ανακοίνωσή του.
Η επικοινωνία του Ουκρανού πρόεδρου με τους Αμερικανούς νομοθέτες διήρκησε σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου μια ώρα.
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 4»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση 25 Ελλήνων από την Οδησσό.
Στην απομάκρυνση Ελλήνων από την Οδησσό είχε προχωρήσει νωρίτερα σήμερα (5/3) το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter πως η επιχείρηση «Νόστος 4» ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση #Νόστος 4 για την εκκένωση 25 ατόμων από την Οδησσό, τα οποία συνοδευόμενα από τον Γενικό Πρόξενο Δημήτρη Δόχτση πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας. Τα ανέμενε στα σύνορα κλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 5, 2022
Τουλάχιστον 351 άμαχοι οι νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.
Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα σε μία ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αλλά και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν οι παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και πολλές αναφορές περιμένουν ακόμη να επιβεβαιωθούν».
Η αποστολή ανέφερε ότι εκατοντάδες εικαζόμενες απώλειες αμάχων στην πόλη Βολνοβάκα – όπου γίνονταν προσπάθειες για να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης αμάχων καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη – δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Ανεστάλη η συμμετοχή Μόσχας και Μινσκ στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής
Με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) συντάσσεται η ΕΕ, μέλος και η ίδια, στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του διακρατικού Οργανισμού.
«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απάντηση της ΕΕ και άλλων χωρών με αντίστοιχες απόψεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια», επεσήμανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ συμφωνεί με τα άλλα μέλη του CBSS (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία)», τα οποία έχουν ήδη κάνει γνωστή την απόφασή τους, «ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταστεί και πάλι εφικτή η συνεργασία μαζί τους βάσει του σεβασμού για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε.