Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης έχοντας στην πρώτη γραμμή το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.
Μόνο που όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές στη Realnews αυτή τη φορά οι κυβερνήτες μας οι αξιωματικοί τα πληρώματα αλλά και το σύνολο του προσωπικού των τριών κλάδων έχουν στη φαρέτρα τους ακόμα ένα όπλο την πολύτιμη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως έχοντας αφομοιώσει πλήρως τα διδάγματα της διπλής θερινής τουρκικής πρόκλησης και με επικαιροποιημένα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ τα επιχειρησιακά σχέδια που καθορίζουν τις προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση αντιδράσεις οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες.
Η μάχη των υποβρυχίων
Τις πρώτες ημέρες εξόδου του Oruc Reis τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπαιζαν εικόνες σύμφωνα με τις οποίες τα τουρκικά κατασκοπευτικά κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα αόρατα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής. Βεβαίως πολλοί ευθύμησαν με αυτούς τους ισχυρισμούς των Τούρκων ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό. Την Τρίτη όταν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πήραν ρότα για την περιοχή δυνητικής κυριαρχίας της Ελλάδας δηλαδή τη θαλάσσια περιοχή κάτω των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Εντόπισαν τουλάχιστον τρία από τα τουρκικά υποβρύχια τα οποία βομβάρδισαν με σόναρ. Είναι το συνθηματικό της «εικονικής ναυμαχίας» που στέλνει μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει σε συνθήκες μάχης.
Επιχειρήσεις στο Αιγαίο
Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει τρεις φορές να προκαλέσουν με drones τύπου Bayraktar ΤΒ2 στο Αιγαίο πριν από τη νέα κρίση με το Oruc Reis ωστόσο χωρίς επιτυχία. Μετά την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού επιχείρησαν μόλις στις 20 Οκτωβρίου πάντα όμως ενάμισι μίλι πιο μέσα από τα σύνορα του ελληνικού FIR. Προσπαθούσαν να βρουν κινήσεις ελληνικών υποβρυχίων αλλά… φευ. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν τις αυξημένες δυνατότητες που θα ήθελαν οι Τούρκοι.