AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν μπορεί να τον τελειώσει η διεθνής κοινότητα αγνοώντας τη Ρωσία», λέει συνεργάτης του Ερντογάν

Κορυφαίος συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν αγνοήσει τη Μόσχα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος πηγαίνει σήμερα στη Ρωσία για να συναντήσει τον ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη, πραγματοποιείται αφού η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, που είχαν σταματήσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, δήλωσε πως η συμφωνία μαρτυρεί την επιτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, και της άμεσης διπλωματίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν άλλες χώρες.

«Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους φίλους μας δεν θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» δήλωσε ο Αλτούν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως μερικοί προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία. Η διπλωματία και η ειρήνη πρέπει να επικρατήσουν» τόνισε.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πούτιν σήμερα το απόγευμα, πριν από μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί η απειλή της Τουρκίας να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για να επεκτείνει «ασφαλείς ζώνες» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

-Ad-