AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πεσκόφ: Οι κάτοικοι θα μας δείξουν τα σύνορα των περιοχών που προσαρτήθηκαν

Κατεβάζει τους τόνους η Μόσχα για τα πυρηνικά μετά τις δηλώσεις του Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ.

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, μετά τη δήλωση του Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, το Σαββατοκύριακο, ο οποίος καλούσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας, ο οποίος επέκρινε επίσης τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είχε το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα.

Αβεβαιότητα για τα σύνορα των περιοχών που προσαρτήθηκαν

Παράλληλα ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο θα ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων που ζουν στις δύο από τις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα -τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια- όσον αφορά το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους.

«Όσον αφορά τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η Ρωσία προσάρτησε επισήμως τέσσερις ουκρανικές περιοχές την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία από αυτές δεν τελεί πλήρως υπό την κατοχή των δυνάμεων της Μόσχας και η Ουκρανία συνεχίζει να προελαύνει στον νότο.

Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές και τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά τις διαρροές αερίου στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς.

Τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν συνολικά 4 διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική κοντά στη Δανία και την Σουηδία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι αγωγοί πρέπει να επισκευαστούν, αλλά ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις για τον βυθό.

«Επιτυχίες» των Ουκρανών στην περιοχή της Χερσώνας

Ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κάποιες επιτυχίες στην περιοχή της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, και έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων οικισμών, δήλωσε σήμερα διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος.

«Είναι τεταμένα τα πράγματα, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σάλντο, επικεφαλής της ουκρανικής περιοχή της Χερσώνας και διορισμένος από τη Ρωσία, στην κρατική τηλεόραση.

«Εκεί όπου είναι ο (ταμιευτήρας) Καχόβκα, υπάρχει ένας οικισμός που ονομάζεται Ντουντσάνι…Είναι σε αυτή την περιοχή που υπάρχει πρόοδος και υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικά στρατεύματα», δήλωσε. Το Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπισαν τις ουκρανικές δυνάμεις μία ημέρα νωρίτερα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τηρούν σιγή ιχθύος για την κλίμακα της αντεπίθεσής τους στις νότιες περιοχές της χώρας, αλλά Ρώσοι μπλόγκερ έχουν αναρτήσει περιγραφές όπου αναφέρουν ότι ουκρανικά τεθωρακισμένα κινούνται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Καντίροφ σε Πούτιν: «Πάτα το κουμπί των πυρηνικών – Απαιτούνται δραστικά μέτρα»

«Η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Ραζμίν Καντίροφ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα: την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις – απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων σκόρπισαν φόβους σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, την ημέρα που ολοκληρώθηκαν τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή, πως οι ψηφοφορίες αυτές θα έχουν «συνέπειες» για τα εν λόγω εδάφη στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει τη χορήγηση βίζας σε άτομα που «υπονομεύουν τη δημοκρατία στη Γεωργία»
13 Δεκεμβρίου, 2024
Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την οδική ασφάλεια σε συνεργασία με βενζινοπώλες
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερμανία: Εμφανίστηκαν αγνώστου προέλευσης drones πάνω από στρατιωτική βάση
13 Δεκεμβρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024