Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Συνολικά οι Ουκρανοί διαθέτουν συνεπώς δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία. Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε. «Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε ο νορβηγός αξιωματούχος.

«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ. Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να το αυξήσει. Οι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Έγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», πρόσθεσε. «Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φθάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ντένις Σμιθ Τζούνιορ
16 Ιανουαρίου, 2025
O Λεονάρντο Ντι Κάπριο δωρίζει 1 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
16 Ιανουαρίου, 2025
Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν για εισαγωγές επικίνδυνων φρούτων και λαχανικών από Τουρκία
16 Ιανουαρίου, 2025
Μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2024
16 Ιανουαρίου, 2025
Πάτησε με το αυτοκίνητο τον εν διαστάσει σύζυγό της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους
16 Ιανουαρίου, 2025
Θεοδωρικάκος: Εξαιρετική επιλογή ο κ. Τασούλας
16 Ιανουαρίου, 2025
Η Ρενέ Ζελβέγκερ αποκαλύπτει τον λόγο της αποχής της από το Χόλιγουντ
16 Ιανουαρίου, 2025
Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών με γρίπη
16 Ιανουαρίου, 2025
Κατρίνης: Ο Μητσοτάκης θέτει την ενότητα της παράταξής του πάνω από την ενότητα του έθνους
16 Ιανουαρίου, 2025
Βρετανία: Γυναίκα ναρκώθηκε εν αγνοία της στο μπαρ της Βουλής
16 Ιανουαρίου, 2025