«Πόλεμος» στις ΗΠΑ: Οδηγός έριξε φορτηγό πάνω σε διαδηλωτές – Απαγόρευση κυκλοφορίας – Δακρυγόνα μπροστά στον Λευκό Οίκο

Σε κατάσταση «πολέμου» βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της Αστυνομίας.

Το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ, κυριαρχεί στο στόμα των διαδηλωτών, με την οργή τους για τον φρικτό φόνο του 46χρονου να μην καταλαγιάζει παρά την αποπομπή και σύλληψη τελικά του αστυνομικού που κρατούσε τον Φλόιντ ακινητοποιημένο με το γόνατό του στον λαιμό του, και την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ πτώμα άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμένο αυτοκίνητο χθες το πρωί στη Μινεάπολη.

Στη Μινεάπολη, οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

 

Στην Ουάσινγκτον επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας  μετά τις νέες διαδηλώσεις κοντά στον Λευκό Οίκο, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ Μιούριελ Μπάουζερ, την επομένη μιας νύχτας που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», όπως διευκρίνισε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας και σε πολλές ακόμα πολιτείες.

Η Αστυνομία το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έξω από τον Λευκό Οίκο, για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

-Ad-