A Palestinian man clears rubble following a deadly raid by Israeli forces that began Thursday night in the Nur Shams refugee camp near the West Bank town of Tulkarem, Monday, April 22, 2024. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παραιτήσεις και νέες απειλές, προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα – Το «θαύμα» της Γάζας

«Ζεσταίνει τις μηχανές» ο ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχουνα διαμηνύει πως θα καταφέρει σύντομα και άλλα οδυνηρά πλήγματα στη Χαμάς.

«Τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να επιτύχουμε τη νίκη» λέει ο Νετανιάχου.

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε τη νότια διοίκηση του στρατού κι ενέκρινε τις επόμενες κινήσεις στον πόλεμο στη Γάζα» ανέφερε ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι.

Κι ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ααρον Χαλίβα είναι ο πρώτος ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που παραιτείται αποδεχόμενος την ευθύνη για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η βία φθάνει και στην Ιερουσαλήμ.

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε υπερθόδοξους εβραίους, τραυματίζοντας ελαφρά τρία άτομα. Στη συνέχεια οι δύο επιβαίνοντες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ανοίξουν πυρ κατά των πεζών.

Για τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο οι ισραηλινές Αρχές, και όπως ανακοίνωσαν, συνέλαβαν τους δράστες.

Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο αντισημιτισμού με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στο πανεπιστήμιο Κολούμπια μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του για το εβραϊκό Πάσχα.

«Αυτός ο προφανής αντισημιτισμός είναι κατακριτέος κι επικίνδυνος και δεν έχει καμία απολύτως θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας» αναφέρει.

Νέα ένταση στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις πυροδοτεί το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο Τάγμα Νέτζα Γεχούντα του ισραηλινού στρατού. Να επανεξετάσει την απόφαση ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

«Δεν είναι σωστή κίνηση προς το Ισραήλ. Είμαστε η μόνη χώρα που ακούει πραγματικά τι έχουν να πουν οι ΗΠΑ. Είναι καλύτερα να το συζητήσουν μαζί μας» σημειώνει.

Το τάγμα κατηγορείται για βιαιότητες εναντίον Παλαιστίνίων στη Δυτική Οχθη.