European Commission President Ursula von der Leyen co-hosts the Partnership for Global Infrastructure and Investment meeting at the G20 summit, Tuesday, Nov. 15, 2022, in Nusa Dua, Bali, Indonesia. (AP Photo/Alex Brandon)

Politico: «Κλείδωσαν» Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις

Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει το Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για την έγκρισή τους.

Ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο Politico για την ευαίσθητη διαπραγμάτευση, σχολίασε ότι στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αρέσει που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, όπως είναι τώρα η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Μελόνι δεν συμμετείχε στη συζήτηση της Τρίτης, έναν όρο που έθεσαν οι ομάδες των Φιλελευθέρων και της Κεντροαριστεράς, οι οποίες είχαν δεσμευτεί να μην υποστηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν εάν κλείσει συμφωνίες με την Ιταλίδα ηγέτιδα.

Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει ένα υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό (θα πρέπει να περάσει) εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Πάντως, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανήτρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση της είδησης την Τρίτη, ότι η συμφωνία του ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους έρχεται σε αντίθεση σε όσα έχει βασιστεί η ΕΕ. Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο αριστερούς και φιλελεύθερους!».

Πηγή: Politico