Ενας Ελληνας μεταξύ των 10 πιο επιδραστικών Ευρωβουλευτών. Ενας Ελληνας μέσα στους 10 (από τους 705!) Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι και είδηση που ακούμε κάθε μέρα.
Από την άλλη, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι είναι ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που πέτυχε αυτή τη σπουδαία διάκριση στην έρευνα του ανεξάρτητου οργανισμού VoteWatch. Όχι μόνο γιατί ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει την ιστορία που έχει, αλλά και γιατί είναι η δεύτερη φορά στη συνέχεια που καταγράφει τέτοια επίδοση.
Τι είναι, όμως, αυτό που μετρά η VoteWatch; Τι μέτρησε στον Ελληνα Ευρωβουλευτή και τον κατέταξε στο top-10 και, μάλιστα, ως τον πιο επιδραστικό Αριστερό Ευρωβουλευτή; Ο αλγόριθμος της VoteWatch δίνει πόντους:
- στους Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να αλλάζουν τις νομοθεσίες, να κερδίζουν ψήφους και να διαμορφώνουν την ατζέντα (πολιτική επιρροή),
- στους Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη δημόσια συζήτηση, να δημιουργούν κοινωνικά ρεύματα (κοινωνική επιρροή).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, όσο πιο μικρή είναι η χώρα από την οποία προέρχεται ο Ευρωβουλευτής, αλλά και η πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία ανήκει, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναπτύξει επιρροή και, κατ’ επέκταση, να διακριθεί. Γεγονός, που ασφαλώς δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη διάκριση Παπαδημούλη.
Αναλυτικά, η Ελλάδα κατατάσσεται 23η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην ιεράρχησή τους ανάλογα με την πολιτική επιρροή που ασκεί κάθε χώρα. Η Γερμανία είναι σταθερά πρώτη, ακολουθείται από την Ισπανία και τη Ρουμανία, ενώ η «μικρή» Πορτογαλία καταλαμβάνει την 4η θέση, αφού Ευρωβουλευτές τους κατόρθωσαν να διασφαλίσουν σημαντικές θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν. Πάντως, η Ελλάδα κέρδισε φέτος μία θέση στην κατάταξη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα.
Αναλόγως, με δεδομένο το ευρωπαϊκό status quo, οι Ευρωβουλευτές από μικρές πολιτικές ομάδες υποχρεώνονται να περπατήσουν έναν πιο ανηφορικό δρόμο στην πορεία τους προς την εξασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς, The Left, για παράδειγμα, παρότι παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μικρών ομάδων της Ευρωβουλής, μετρήθηκε να έχει πολιτική επιρροή 0,91% μικρότερη από την αναλογία του αριθμού των Ευρωβουλευτών της στο σύνολο.
Οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν τη δεκάδα των πιο επιδραστικών πολιτικά και κοινωνικά, μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, είναι ο Ιταλός David Maria Sassoli (S&D), η Ισπανίδα Iratxe García Pérez (S&D), ο Ρουμάνος Dacian Cioloș (Renew), ο Γερμανός Manfred Weber (EPP), η Φινλανδή Heidi Hautala (Greens/EFA), ο Βέλγος Johan Van Overtveldt (ECR), ο Ισπανός Juan Fernando López Aguilar (S&D), ο Ιταλός Antonio Tajani (EPP) και ο Γερμανός Sven Giegold (Greens/EFA).
H πορεία και οι επιτυχίες του Δημήτρη Παπαδημούλη
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νάντια Σουμπασάκη και έχουν δυο παιδιά. Αποφοίτησε με άριστα από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, μπήκε με υποτροφία και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πριν από την πολιτική, εργάστηκε για 25 χρόνια ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004).
Η πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το 2004 – 2009. Αμέσως μετά εκλέχτηκε το 2009 και το 2012 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (2009-2014). Επανεκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2014. Μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εκλέχθηκε ομόφωνα επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Ιούλιο του 2014 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 42,1%. Τον Ιανουάριο του 2017, επανεκλέχθηκε Αντιπρόεδρος, με ποσοστό 73,5%.
Τον Μάϊο του 2019 εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ανέλαβε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούλιο του 2019 επανεκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 60,5%.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, μετέχει σε (μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του) στις εξής επιτροπές:
- ECON (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής), τακτικό μέλος
- REGI (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης), αναπληρωματικό μέλος
- BUDG (Επιτροπή Προϋπολογισμών), τακτικό μέλος
Επίσης, είναι της μέλος της Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο της εφαρμογής του Μηχανισμού (Ταμείου) Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την αποφυγή φαινομένων πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς.
Αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ως Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.
Ως Αντιπρόεδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Δ. Παπαδημούλης είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Εχει αναλάβει τις εξής αρμοδιότητες:
- Ομάδα υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, πρόεδρος.
- Ομάδα εργασίας για την πολιτική πληροφόρησης και επικοινωνίας, μέλος.
- Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη, μέλος.
- Αντικαθιστά τον Πρόεδρο στις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις Ευρωπαϊκές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.
- Αντικαθιστά τον Πρόεδρο στις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).
Κοινοβουλευτικές Αντιπροσωπείες:
- D-US, Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τακτικό μέλος.
- D-ACP, Αντιπροσωπεία για τις Σχέσεις με τις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού, αναπληρωματικό μέλος.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σήμερα
Σήμερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωκοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2014 έως σήμερα, είναι ο μόνος Έλληνας και ο μόνος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.