Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τέθηκε θέμα αναβολής του συνεδρίου – Αποδοκιμασία κατά πλειοψηφία των ενεργειών Κασσελάκη

Η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τα εσωκομματικά ζητήματα απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την συνεδρίαση προέκυψε αντιπαράθεση γύρω από τις ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο δεν ετέθη από καμία πλευρά ζήτημα αναβολής του Συνεδρίου, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την διεξαγωγή του στις 8-10 Νοεμβρίου.

Το κείμενο της απόφασης έχει δύο σκέλη, το πρώτο αφορά την κριτική στην κυβέρνηση και ψηφίστηκε ομόφωνα. Το δεύτερο σκέλος αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του, δίχως να τον κατονομάζει. Το εσωκομματικό σκέλος δεν ψήφισαν πέντε στελέχη: Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Το πρώτο σκέλος της απόφασης αναφέρει: «Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, που συνεχίζει να εγκυμονεί αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη διεθνή θέση της χώρας μας όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει υπέρμαχος της συνέχισης του διαλόγου με σαφέστατα χαραγμένες τις κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας και η ειρήνη στην περιοχή.

Οι υποχωρητικές πολιτικές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική οδηγούν αφενός στη σιωπηρή αποδοχή ανάπτυξης κινδύνων και αφετέρου στην δυνατότητα διελκυστίνδας τοποθετήσεων εντός της συμπολίτευσης που δεν μπορεί να παράξει ισοϋψή πολιτικά αποτελέσματα, παρά μόνο ρωγμές στις πάγιες θέσεις της χώρας μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, η σημερινή ημέρα φανέρωσε για μια ακόμη φορά την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο του ΕΣΥ και των υγειονομικών επαγγελμάτων. Αυτή της ανταλλαγής του καθολικού δικαιώματος της πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια Υγεία με μερικές χιλιάδες δωρεάν επεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που πραγματικά, όμως, χρειάζεται είναι η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ, ο κατάλληλος εξοπλισμός και φυσικά το απαραίτητο προσωπικό με τις απαραίτητες αμοιβές και δικαιώματα. Αυτά που η πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα 18 Οκτωβρίου διεκδικεί απέναντι σε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί».

Για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει συντεταγμένα, με συλλογικότητα, πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του προς την εκλογή προέδρου», αναφέρει η σημερινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος.

Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ετέθη θέμα αναβολής του Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές έχει βρεθεί και ο χώρος που θα διεξαχθεί.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αποδοκιμάζει συμπεριφορές του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του.

«Κανείς και καμιά δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη θεσμική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανακόψει την αναγκαία ανασυγκρότηση του, και να του στερήσει το καθήκον και την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές.

Ο εσωκομματικός διάλογος, από τις προσυνεδριακές διαδικασίες μέχρι τις προεδρικές εκλογές οφείλει να γίνει στη βάση της πολιτικής συζήτησης, της κατάθεσης πολιτικών σχεδίων για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, και συνολικά απέναντι στην κοινωνία, που αναζητά προοδευτικές απαντήσεις και διέξοδο από την όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα που δημιουργεί με τις πολιτικές της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρά την αντικομματική και αντικαταστατική επιδίωξη για μη απαρτία στη συνεδρίαση, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδρίασε στις 12 Οκτωβρίου με απαρτία και η απολύτως καταστατική και δημοκρατική απόφασή της ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα πρωτοφανή για τον χώρο μας έκτροπα που διαδραματίστηκαν έξω από τον χώρο της συνεδρίασης του οργάνου, οποιαδήποτε φραστική ή άλλη επίθεση εναντίον στελεχών του κόμματος, και εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν τις εργασίες της Κ.Ε., καθώς και παρόμοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σε οργανώσεις και κομματικές διαδικασίες.

Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πλήγμα για το κόμμα μας, αντικειμενικά εξυπηρετούν σχέδια απομαζικοποίησης των πολιτικών διαδικασιών και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μάτια της κοινωνίας, και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν.

Η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην ΚΕ και την ΠΓ του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας.

Τέλος, οι προσβλητικές αναφορές σχετικά με τους δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε., εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προσβάλλουν συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσιδιάζουν σε αντιλήψεις και επιθέσεις άλλων πολιτικών χώρων. Τα μέλη του κόμματος και των οργάνων, τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, δεν είναι ούτε υπάλληλοι, ούτε υφιστάμενοι κανενός.

Η συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών πολιτών θα πέσει στο κενό, δεν θα ανακόψει τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, για την οποία θα αγωνιστούμε και θα εγγυηθούμε θεσμικά με όλες μας τις δυνάμεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διάγγελμα Νετανιάχου για τον θάνατο του Σινουάρ: Το κακό υπέστη σοβαρό πλήγμα – Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει
17 Οκτωβρίου, 2024
Γυναίκα έπεσε σε φρεάτιο ενώ περπατούσε στο δρόμο – Τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
17 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης στοχοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο ΕΣΥ
17 Οκτωβρίου, 2024
Super League: Αλλαγή ώρας στα παιχνίδια Αστέρας – Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Άρης
17 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του γιατρού για τον θάνατο 14χρονης μετά από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου
17 Οκτωβρίου, 2024
Συνάντηση Π.Μαρινάκη με τον ΥΜΑΘ Κ.Γκιουλέκα- «Τα παραδοτέα έργα αντικαθιστούν τα μεγάλα λόγια των προηγούμενων δεκαετιών»
17 Οκτωβρίου, 2024
Νέες αποκαλύψεις και ντοκουμέντα για τον ιερέα που ρίχνει τα χαρτιά
17 Οκτωβρίου, 2024
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τέθηκε θέμα αναβολής του συνεδρίου – Αποδοκιμασία κατά πλειοψηφία των ενεργειών Κασσελάκη
17 Οκτωβρίου, 2024
Γιαχία Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς από τυχαίο πλήγμα – Επιβεβαιώνουν ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ και οι IDF
17 Οκτωβρίου, 2024
Όλγα Κεφαλογιάννη: Τα παιδιά μου πρέπει να προστατευθούν από την οδύνη και τη βαρβαρότητα
17 Οκτωβρίου, 2024