Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της οποίας κατέστη εμφανής -δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο- μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας.
Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών.
-Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό:
Δημιουργούμε κάθετη δομή με 1 Εθνικό Διοικητή (επιλογή Γ.Γ.Π.Π.) +13 Περιφερειακούς Διοικητές (επιλογή αιρετών Περιφερειαρχών) που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του Μηχανισμού, εκτίμησης κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του.
Την ώρα της κρίσης περιγράφεται, εδώ και δεκαετίες, ποιος κάνει τι. Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, όμως, ο άνθρωπος που με την εξειδικευμένη γνώση της Πολιτικής Προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια του μηχανισμού να λειτουργήσουν σε αλληλουχία και να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός. Την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 Περιφερειακοί Διοικητές.
-Σε ό,τι αφορά την πρόληψη:
α. Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε Ειδική Κινητοποίηση προληπτικά εν όψει απειλής (και όχι μόνο σε Έκτακτη Ανάγκη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα μετά από καταστροφή).
β. Δυνατότητα Fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης [καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων (π.χ. υδατοφράγματα)].
γ. Υποχρεωτική σύνταξη Ειδικών Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσεων από Δήμους και Περιφέρειες , σε συνάρτηση με τα Γενικά Σχέδια, που ήδη σε έξι (6) μήνες τώρα έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π. (Ιόλαος για δασικές πυρκαγιές, Δάρδανος για πλημμύρες, Εγκέλαδος για σεισμούς).
Ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την Επικράτεια χωρίς γραφειοκρατία, αλληλομετάθεση ευθυνών και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο.
Η νέα δομή θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της την ώρα των κρίσεων και την ευθύνη της για την θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών με έργα πρόληψης.