«Πολιτισμός και εξωστρέφεια»: Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου

Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου με τίτλο «Πολιτισμός και εξωστρέφεια», είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο το οποίο μπορεί όμως να διαβαστεί εύκολα από κάθε αναγνώστη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος.

Το βιβλίο του κ. Λασκαράτου πραγματεύεται τη σχέση μουσείων και εξωτερικής πολιτικής και ερευνά τη λειτουργία κεντρικών πολιτιστικών φορέων και πώς αυτοί συμβάλλουν στην προσέγγιση κρατών και κοινωνιών.

Η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτεται μέσα από έξι παραδείγματα ελληνικών μουσείων και μαρτυρίες προσωπικοτήτων οι οποίες διαδραμάτισαν ή διαδραματίζουν ρόλο στο πεδίο της πολιτιστικής εξωτερικής πολιτικής.

Μάλιστα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ έκανε τεράστια έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την άποψη του Μίκη Θοδωράκη σχετικά με το αν η ελληνική πολιτεία έχει αξιοποιήσει την ιστορία του τόπου με σκοπό να προωθήσει ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής. Άποψη που δημοσιεύεται για πρώτη φορά μέσα σε ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν.

Όπως λέει άλλωστε και ο ίδιος ο συγγραφέας «δεν είναι ένα βιβλίο για λίγους. Η πανδημία, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, τα “διπλά εγκαίνια” της εθνικής πινακοθήκης, εκθέσεις για την LGBDQA+ κοινότητα, θέματα δηλαδή μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητά μας, έχουν κεντρική θέση στην ανάπτυξη του βιβλίου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης K.E. Fleming, αφού πρώτα διάβασε το βιβλίο, δέχθηκε να γράψει τον πρόλογό του.

Η συνέντευξη του Κώστα Λασκαράτου

Ο Γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για το βιβλίο του σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

Δείτε την συνέντευξη όπως αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο facebook.