reuters

Πολωνία: Πρόγραμμα επενδύσεων 155 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Τουσκ

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο επενδύσεων ποσού-ρεκόρ 155 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2025, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας της Πολωνίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάκαμψη της ανάπτυξης.

«Δεν υπήρχε ποτέ ένα τέτοιο ποσό στην ιστορία της πολωνικής οικονομίας για τις επενδυτικές δαπάνες« υπογράμμισε ο Τουσκ, του οποίου ο κεντρώος συνασπισμός ανήλθε στην εξουσία το 2023, σε ομιλία του στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

«Βεβαίως, η ασφάλεια είναι ένα προαπαιτούμενο, δεν είναι σύμπτωση αν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων επενδυθεί απευθείας στην ασφάλεια» υπογράμμισε ο Τουσκ.

Η Πολωνία, η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το 2024 ότι θα δαπανήσει περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τα ανατολικά της σύνορα, την ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι σε έναν εν δυνάμει εχθρό.

Ο Τουσκ δήλωσε, επίσης, ότι η Πολωνία θα μπορούσε να έχει φιλοδοξία να ξεπεράσει τις οικονομίες των δυτικών χωρών της Ε.Ε., «οι οποίες ακόμη και πρόσφατα μας έβλεπαν με περιφρόνηση».

Δεσμεύτηκε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, δηλώνοντας ότι είχε συζητήσεις σε «προχωρημένο στάδιο» με την Google, την Amazon, την IBM και τη Microsoft.

«Οι επικεφαλής της Microsoft και της Google θα είναι προσκεκλημένοι μου στην Πολωνία εντός των προσεχών ημερών και θα οριστικοποιήσουμε τα επενδυτικά τους σχέδια» δήλωσε χωρίς να αναφέρει άλλα στοιχεία.

Η Πολωνία, η οποία κατέχει καθοριστική θέση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τους εξοπλισμούς που αποστέλλονται από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία, θα επενδύσει στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, πρόσθεσε ο Τουσκ.

«Έως το 2033, σε επτά χρόνια, θα έχουμε επενδύσει 180 δισεκατομμύρια ζλότι (44 δισ. δολάρια) στους πολωνικούς σιδηροδρόμους» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Πολωνίας (GUS), η πολωνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 2,9% το 2024, έναντι ανάπτυξης 0,1% το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Συλλήψεις δύο υγειονομικών για εκβιασμούς και χρηματισμό
28 Μαρτίου, 2025
Τα επόμενα βήματα για τις έρευνες υδρογονανθράκων – Πώς θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία
28 Μαρτίου, 2025
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – 264.729.437 ευρώ θα δοθούν σε 1.074.383 δικαιούχους
28 Μαρτίου, 2025
Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε βιοτεχνία των Τρικάλων – Ακρωτηριάστηκε εργαζόμενος
28 Μαρτίου, 2025
Γιάννης Ξανθόπουλος για την εμπλοκή του σε τροχαίο δυστύχημα: Δεν έφταιγα, γράφτηκαν ανακρίβειες
28 Μαρτίου, 2025
Βασιλιάς Κάρολος: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη νοσηλεία για παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου
28 Μαρτίου, 2025
Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσαν κτήρια, παγιδευμένοι σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ, δρόμοι «χωρίστηκαν» στα δύο – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών
28 Μαρτίου, 2025
N. Δένδιας για τις αυξήσεις στους ενστόλους: Τα στελέχη θα λάβουν από 13 έως 20% ανάλογα με το βαθμό – Παραδείγματα
28 Μαρτίου, 2025
Κύκλωμα Πολεοδομίας στη Ρόδο: Αντιδράσεις για τον έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους
28 Μαρτίου, 2025
Τι λέει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για τον Αρχιμανδρίτη που έβριζε επειδή οι αστυνομικοί του αφαίρεσαν τις πινακίδες
28 Μαρτίου, 2025