«Πολύ σύντομα η τουρκική επίθεση στην Συρία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευθεί για μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία τις επόμενες ημέρες, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή.

Ο διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν, Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε σε στήλη που δημοσίευσε την Τρίτη από την Washington Post ότι ο Τούρκος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν να «μεταφέρουν την ηγεσία της εκστρατείας κατά του ISIS» στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις «μαζί με τον FSA, θα διασχίσουν σύντομα τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις απειλή για την εθνική ασφάλεια και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξεκινήσει μια εισβολή στη βόρεια Συρία ως μέσο για να τις εξαναγκάσει να αποτραβηχτούν έξω από την περιοχή αυτή.

Τον Αύγουστο, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων για τον συντονισμό και τη διαχείριση της εγκατάστασης μιας ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία.

Σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη, το YPG θα πρέπει να αφαιρέσει τις δυνάμεις και τα όπλα του από την περιοχή.

-Ad-