Πολυτεχνείο 1973: Αποκαλύψεις για τους βασανιστές της Χούντας και ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο

: Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τα βασανιστήρια επί Χούντας ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει για όσα υπέστησαν.

Πολυτεχνείο 1973: Από τα υγρά υπόγεια της Ασφάλειας στην εφιαλτική ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας, ειδικά εκπαιδευμένοι ασφαλίτες αλλά και ανειδίκευτοι «χασάπηδες» βασάνισαν τους αντιφρονούντες που έπεφταν στα χέρια τους.

Η περιβόητη δίκη της Χαλκίδας το 1975, στην οποία αθωώθηκαν οι αξιωματικοί της χουντικής Ασφάλειας, το παρασκήνιο της απόφασης, η στάση των δικηγόρων, ο ρόλος των ενόρκων, αλλά και οι αντιδράσεις του Τύπου και των κομμάτων, ξετυλίγονται στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου που προβλήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010.

Στην εκπομπή, η Νάντια Βαλαβάνη θύμα βασανιστηρίων, περιγράφει την εμπειρία της:

«Οι κατηγορούμενοι έμπαιναν στη δικαστική αίθουσα, μέσα από μια καταπακτή, έτσι ώστε να μην εκτίθενται στους συγγενείς μας, ή σε όποιον κόσμο περίμενε έξω από το δικαστήριο… έγινε σύσκεψη στο αρχηγείο της αστυνομίας από όπου κατάληξαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν υλικά και ηθικά οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί. Μάθαμε ,ότι μαζεύτηκε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό, υποχρέωσαν κάθε αστυνομικό ένστολο ή μη, να δώσει 425 δρχ. 425 δρχ. αν θυμάμαι καλά ήταν το κόστος της χειμερινής ή της θερινής τους στολής, δηλαδή κανονικός έρανος υποχρεωτικού χαρακτήρα».

Δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου».